Delta din inima Transilvaniei, zona turistică uitată de lume
Despre Delta Dunării, toată lumea ştie că este una dintre cele două mari delte ale Europei. Dar despre cea de-a doua deltă a României, nu se ştie mare lucru, cu atât mai mult cu cât o găseşti exact unde te-ai aştepta mai puţin: în Transilvania.
De Redactia Observator la 01.08.2018, 22:56Despre Delta Dunării, toată lumea ştie că este una dintre cele două mari delte ale Europei. Dar despre cea de-a doua deltă a României, nu se ştie mare lucru, cu atât mai mult cu cât o găseşti exact unde te-ai aştepta mai puţin: în Transilvania. Întreaga rezervaţie naturală se întinde pe o suprafaţă de peste 500 de hectare, iar peisajele îţi taie respiraţia. Dar zona turistică nu este promovată pe măsura frumuseţii ei.
Zona cu stuf are o suprafață de 220 de hectare, iar suprafața totală a rezervației este de 505 hectare. Aici veți întâlni numeroase specii de păsări, amfibieni, reptile, dar și 42 de specii de plante
E o linişte de început de lume. Cuibărită între culmile domoale ale dealurilor, Delta Transilvaniei pare un colţ de paradis rătăcit. Ca şi cum mâna Celui care a făcut pământul a uitat, dincoace de munţi, un crâmpei din Delta Dunării.
La Sic, stufărişul se întinde pe o suprafaţă de peste 200 de hectare. Aici trăiesc multe specii protejate. 02:08 - observator pasari pustiu: egrete, ereţi, stârci, ciocârlii şi berze, dar și 42 de specii de plante.
Peisajul superb poate fi admirat de pe pontonul din lemn lung de apoape un kilometru sau 1600 de paşi, dar si de la inaltime, de pe turnul de observare amplasat exact in mijlocul stufarisului.
Dar pe pontonul ştirbit de vreme portiuni lipsa ponton, doar vântul se mai plimbă azi prin stuf. Şi doi turişti, veniţi tocmai din Polonia. Sunt dezorientaţi.
Ne aşteptam la ceva mai mult. Nu suntem prea siguri, pentru că nu există informaţii. Nu ştim dacă există un alt loc la fel. Pentru ca pe hartă am găsit trei, explica unul dintre turisti.
Singurele indicatoare din zonă sunt scrise în limbile română şi maghiară. Lipsa de informaţie este compensată de farmecul locului.
Erika Pop - Centrul de Informare Turistica Sic
Turistii straini sunt foarte impresionati de faptul cum am reusit sa patram traditiile, cum zona este atat de autentica, de portul popular care in contiuare este purtat zi de zi. Oamenii din Sic sunt ospitalieri şi-i întâmpină pe turişi cu uşa bucătăriei deschisă. Azi se fac "Csurege" , un soi de gogoşi cu iaurt dospite după o reţetă pe care o mai ştiu doar femeile în vârstă.
Numai gogoşile pot fi dulci. Realitatea e amară: Delta Transilvaniei este un loc uitat de de lume. La propriu. Din Cluj Napoca nu există nicio cursă directă pentru turişti, deşi sunt doar 40 de km distanţă. Aşa că la Sic se poate ajunge doar cu maşina personală. Drumurile sunt proaste, dar peisajul este pitoresc. La fel ca în toată România.