Noi detalii despre atacurile de la Alba Iulia. Două persoane, înţepate pe stradă
Este alertă maximă în Alba Iulia, după ce doi oameni au fost înţepaţi pe stradă, cel mai probabil cu o seringă. Victimele au ajuns de urgenţă la spital: se tem că atacatorul le-a infectat cu virusul hepatic sau chiar HIV. Mai grav este că, până la această oră, suspectul nu a fost identificat.
De Redactia Observator la 07.06.2019, 19:16- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Este alertă maximă în Alba Iulia, după ce doi oameni au fost înţepaţi pe stradă, cel mai probabil cu o seringă. Victimele au ajuns de urgenţă la spital: se tem că atacatorul le-a infectat cu virusul hepatic sau chiar HIV. Mai grav este că, până la această oră, suspectul nu a fost identificat. Panica s-a instalat în tot oraşul, iar autorităţile nu fac nimic pentru a linişti populaţia.
Două atacuri comise în aceeaşi zi au dat alarma în Alba Iulia. Prima victimă, o femeie de 37 de ani, pe care un necunoscut a înţepat-o în parcarea unui centru comercial. Mai târziu, un bărbat de 63 de ani a fost atacat chiar în faţa blocului, în timp ce încerca să intre în scară.
Poliţiştii au un cerc de suspecţi în cazul atacurilor de la Alba Iulia
Amândoi au fost aleşi la întâmplare şi atacaţi cu un obiect ascuţit. Cel mai probabil, o seringă. Victimele au ajuns la Urgenţe, unde au trecut prin mai multe teste.
Dacă sunteţi victima unui astfel de incident, fie vă adresaţi medicului de familie, fie vă prezentaţi la Secţia de Urgenţe a unui spital. Aici, medicii vă vor dezinfecta rana, vă vor administra vaccinul antitetanos, iar mai apoi vă vor face un set de analize în ceea ce priveşte hepatitele virale şi HIV.
Dan Crainic, director medical Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia: Virusul hepatitei B poate persista pe un obiect gen ac, seringă, o perioadă mai mare de timp, dar virusul HIV SIDA doar câteva minute
Deocamdată, nu a fost înregistrată nicio plângere penală. Dar poliţiştii s-au autosesizat după ce, în oraş, s-a instalat panica. Lista victimelor ar putea fi mult mai lungă.
Comisar Luminița Prodan, purtător de cuvânt IPJ Alba: Au fost întocmite dosare penale în cauză şi sunt efectuate cercetări pentru loviri sau alte violenţe. Poliţiştii au reuşit să stabilească un cerc de persoane bănuite
Din acest cerc fac parte tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 20 de ani. Şi totuşi, până acum, făptaşul nu a fost prins. Iar în lipsa unor mesaje din partea autorităţilor, oamenii se sperie şi mai mult.
Gabriel Diaconu, psihiatru: Din păcate, în continuare, şi Ministerul Adminstraţiei şi Internelor şi Poliţia Capitalei, deşi au comunicatori, nu au un ghid de bune practici în ceea ce priveşte relaţia cu mass-media şi cu populaţia. Dacă îi oferi informaţii, comunitatea va înţelege, va procesa emoţional ce se întâmplă
Dacă rezultatul analizelor va arăta prezenţa unui virus periculos în organismul victimelor, atacatorii vor fi cercetaţi pentru infracţiunea de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit şi vor risca până la 10 ani de închisoare.
Un caz similar a semănat panică şi în Bucureşti, în urmă cu şapte ani. Atunci, mai multe femei au fost înţepate în tramvai de angajatul unei bănci. Bărbatul a primit o pedeapsă de un an şi 10 luni de închisoare cu suspendare. Anchetatorilor le-a spus că a vrut doar să le atragă atenţia victimelor sale.