Sute de oameni dezinfectează zilnic străzile din București (Video)
În lupta cu virusul chinezesc, autorităţile au scos în stradă artileria grea. Sunt imagini desprinse din filmele SF în Bucureşti. Sute de oameni costumaţi în combinezoane albe curăţă fiecare stradă şi bloc în parte.
De Antonia Gasparovici la 30.03.2020, 20:45- Sute de oameni dezinfectează zilnic străzile din București
- Substanțele folosite, lansate la temperaturi mai ridicate pentru a fi mai eficiente împotriva coronavirusului
În lupta cu virusul chinezesc, autorităţile au scos în stradă artileria grea. Sunt imagini desprinse din filmele SF în Bucureşti. Sute de oameni costumaţi în combinezoane albe curăţă fiecare stradă şi bloc în parte. Biocide extrem de puternice sunt pulverizate la temperaturi de peste 140 de grade. Specialiştii ne avertizează însă să evităm zonele proaspăt curţate şi să închidem geamurile cînd se face dezinfecţia.
La primele ore ale dimineţii, armate de oameni, cum numai în filme se vedeau până acum, curăţă străzile Capitalei.
Adrian Streinu Cercel, manager Institutul Matei Balş: Acest virus parşiv se ascunde în praf şi în mizerie. De aceea am rugat toate autorităţile locale să iasă să spele bine străzile, gardurile, parcurile. Acolo se găseşte virusul.
Este anunţul profesorului Streinu Cercel lansat ieri, în direct, la teledonul maraton organizat de Antena Group.
"Toți cei care ați încărcat atomizoarele cu soluții, vă rog să veniți aici, pe platou".
Echpaţi cu ochelari, măşti de protecţie şi combinezoane speciale, muncitorii dezinfectează fiecare scară de bloc în parte.
Rareş Dumitru: Prima dată se trece şi se şamponează cu detergenţi speciali pentru partea carosabilă, se curăţă cu apă subpresiune, la 300 bari şi 1540 de grade şi, la sfârşit, se dă cu soluţia de peroxide pentru partea de dezinfecţie.
Antonia Gasparovici, reporter Observator: Printre substanțele folosite pentru dezinfecție sunt detergenții biodegradabili și peroxidul de hidrogen în concentrație de 1 %.
Biocidele pulverizate pe străzi acţionează timp de 24 de ore. Specialiştii avertizează însă că aceste substanţe ne pot fi dăunătoare, dacă nu păstrăm distanţa în momentul în care este efectuată dezinfecţia.
Radu Tincu, medic toxicolog: Trebuie să avem foarte mare grijă ca în momentul în care ele sunt dispersate să nu fim în imediata lor apropiere, pentru că dacă le vom inhala atunci când sunt eliminate din acele dispozitive, putem avea fie o jenă respiratorie, fie putem să dezvoltăm o iritație traheobronșică, dacă aceste substanțe vin direct spre noi.
Dacă în mod normal temperatura soluţiilor pulverizate pentru dezinfecţia străzilor ori a suprafeţelor comune este între 60 şi 90 de grade, acum a fost crescută la 140 de grade. Tocmai pentru ca eficienţa lor să fie şi mai ridicată.
Radu Tincu, medic toxicolog: Virusul este inactivat la temperatura de fierbere, utilizarea de substanțe la aceste temperaturi va crește și mai mult eficiența.
Începând de mâine, autorităţile locale au obligaţia să monteze dispozitive cu substanţe dezinfectante la toate intrările blocurilor.