Cercetare la limita legii! DNA va verifica toate testele clinice care se fac în spitalele din România
Direcţia Naţională Antifraudă verifică testele care se fac în spitalele din România. S-a ajuns aici după ce un control al Ministerului Sănătăţii a găsit nereguli la Spitalul Judeţean Ilfov.
De Redactia Observator la 06.12.2016, 21:15- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Direcţia Naţională Antifraudă verifică testele care se fac în spitalele din România. S-a ajuns aici după ce un control al Ministerului Sănătăţii a găsit nereguli la Spitalul Judeţean Ilfov.
Medicii de acolo foloseau bani de la Casa Naţională de Sănătate pentru testele pacienţilor, finanţate însă şi de companiile farma. Există suspiciuni că astfel de practici sunt la ordinea zilei şi în alte unităţi sanitare.
50 de femei au declanşat ancheta la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ilfov, după ce au participat la două studii clinice, în 2012 şi 2014. Unul pentru beneficiile laptelul matern şi celălalt pentru eficienţa steriletului.
Pentru că n-au mai primit niciun semn de la medicul în care aveau încredere, ele au sesizat autorităţile.
"Printre neregulile constatate, Corpul de Control a văzut că s-au semnat contracte fără licitaţie şi de aceea s-a decis sesizarea organelor de anchetă", a explicat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Practic, pacientele erau din spital, iar studiile erau desfăşurate tot acolo. Însă doar coordonatorul studiilor încasa banii de la companiile farma.
"Unitatea sanitară nu a întocmit și semnat contractele privind desfășurarea studiilor clinice respective, latura financiară fiind total neglijată, față de contractele semnate de investigator pentru care se prevede un onorariu de 15.000 de euro", se areată în raportul Corpului de Control.
După ce au analizat cele două studii, inspectorii au descoperit că şi statul a fost prejudiciat.
"La nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Ilfov nu s-au semnat contracte privind studiile clinice și nu s-au întocmit baze de calcul privind recuperarea cheltuielilor efectuate de unitatea sanitară cu subiecții studiilor respective", se arată în raport.
"Părerea mea e că spitalul a ocrotit într-un mod foarte informal faptul că în acel loc se desfăşurau studii care nu erau perfect legale sau nu aveau toate formele", spune şi Gabriel Diaconu, investigator studii clinice.
Corpul de Control a sesizat acum Direcţia Naţională Antifraudă, astfel că toate studiile din ţară vor fi verificate. 30 de mii de pacienţi au participat la diverse studii care au avut loc în România în ultimii doi ani. Nimeni nu ştie câte au fost legale sau câţi bani au fost câştigaţi ilegal de pe urma acestora.