Două cabane, suspendate între cer şi pământ, deasupra Alpilor sloveni, uimesc prin frumuseţea lor
Există locuri care sfidează legile fizicii. Suspendate între cer şi pământ, deasupra Alpilor sloveni, două cabane uimesc prin frumuseţea lor. Au fost ridicate cu ajutorul unui elicopter, după o misiune extremă. Dar efortul a meritat. Priveliştea asupra norilor este unică în lume. Doar câţiva norocoşi au şansa să doarmă în adăposturile din munţi.
De Redactia Observator la 11.04.2017, 20:45Există locuri care sfidează legile fizicii. Suspendate între cer şi pământ, deasupra Alpilor sloveni, două cabane uimesc prin frumuseţea lor. Au fost ridicate cu ajutorul unui elicopter, după o misiune extremă. Dar efortul a meritat. Priveliştea asupra norilor este unică în lume. Doar câţiva norocoşi au şansa să doarmă în adăposturile din munţi.
Acolo unde norii dansează, se află una dintre cele mai izolate case din lume. Doar cu elicopterul se poate ajunge la cabana futuristă, construită pe crestele aride ale muntelui Kanin, la peste 2.500 de metri altitudine.
Micul adăpost măsoară numai 10 metri pătraţi, dar poate găzdui până la 9 oameni. Fie alpinişti în căutare de un refugiu, fie îndrăgostiţi dornici de o vacanţă la înălţime, sub stele. Priveliştea de 360 de grade, cu Italia de o parte a munţilor şi Slovenia de cealaltă este aproape fără egal.
Pentru că o altă cabană, proiectată de aceiaşi arhitecţi de la OFIS şi de la studenţii de la Harvard, îi face concurenţă serioasă.
Aflată în Alpii Sloveni, deasupra norilor, clădirea a fost ridicată într-o singură zi, de o echipă de 60 de voluntari. Structura a fost adusă pe bucăţi, cu un elicopter militar. Şi a fost fixată în stânci cu ancore de metal, ca să reziste în faţa vântului puternic de la acea altitudine.
În adăpostul din munţi, dotat cu dormitoare, sufragerie şi chiar bucătărie, încap lejer 8 turişti. Atât ziua, cât şi noaptea, priveliştea îţi taie răsuflarea. Cu stelele deasupra şi norii dedesubt, cabana pare să plutească, la propriu, între pământ şi cer.