După ce a primit 4 la purtare, o elevă din Târgu Jiu şi-a înjurat profesoara, apoi a sărit pe geam. Fenomenul sinuciderilor ia amploare printre elevi
Tot mai mulţi copii recurg la gesturi extreme. O elevă de clasa a noua s-a aruncat azi de pe geamul unei şcoli din Târgu Jiu, după o ceartă cu diriginta. Alţi doi adolescenţi din Constanţa au vrut să îşi ia viaţa săptămâna trecută, din cauza notelor mici. Unul dintre ei nu a mai putut fi salvat. Psihologii spun că în pandemie depresia în rândul tinerilor e atât de răspândită încât părinţii trebuie să ia măsuri de la primele semne.
De Redactia Observator la 17.01.2022, 19:47Fata de 15 ani mergea la psiholog de un an. Tânăra era supravegheată de cei de la Direcţia Copilului şi şcoala ştia că se luptă cu probleme de sănătate mintală. Azi, când diriginta i-a scăzut nota la purtare la patru, copila a explodat. Şi-a jignit profesoara şi a ameninţat că se sinucide.
Ionuț Catrina, ISJ Gorj: În clasă au venit gardianul şi directorul au continuat injuriile proferate de elevă în câteva secunde s-a urcat pe pervaz şi a sărit de la etajul unu.
Norocul ei: sala de clasă se afla la etajul unu, aşa că a scăpat fără răni grave.
Minodora Sucea, purtător de cuvânt DGASPC Gorj: Situaţia ei se va reanaliza
- Mihai a fost găsit mort lângă podul din Medgidia. S-ar fi aruncat în gol din cauza jocurilor de noroc. Soția...
- Tentativă de sinucidere la o şcoală din Gorj: O elevă de 15 ani s-a aruncat de la etajul 1, după o ceartă cu...
- Sinead O'Connor, la spital după un mesaj tulburător pe Twitter: ”Am decis să imi urmez fiul”
Elena Stambuli - psiholog şcolar: E un strigăt de ajutor
Din ce în ce mai mulţi elevi se simt singuri, sunt anxioşi, furioşi sau incapabili să gestioneze tăvălugul de emoţii care îi copleşesc.
Săptămâna trecută, în Corbu, tot o elevă de 15 ani a înghiţit mai multe pastile în încercarea de a se sinucide. Adolescenta ar fi încercat să-şi pună capăt zilelor, tot din cauza notelor.
Elena Stambuli - psiholog şcolar: Ştiu să îşi controleze aceste impulsuri nervoase, pentru ei orice problemă este un capăt de lume, iar dacă noi o minimizăm, noi ca adulţi pentru ei este o problemă reală şi vor să pună capăt durerii.
Tot mai mulţi elevi recurg la gesturi extreme
Unii adolescenţi reuşesc să ducă gestul până la capăt, din nefericire. Este şi cazul lui Edi, tot de 15 ani. S-a spânzurat sub podul de la Năvodari, supărat că s-ar fi despărţit recent de iubita lui, dar şi pentru că obţinuse rezultate proaste la învăţătură în ultima vreme.
Violeta Bodolică, directoarea şcolii: Un copil foarte cuminte, liniştit, cu bun simţ, bine educat,
Mici probleme au existat la învăţătură. Dar vă repet e şi din cauza online-ului/////nu erau nişte probleme de neremediat.
Psihologii spun că, pe lângă anii adolescenţei, oricum greu de gestionat, s-au adăugat acum pandemia, lipsa de socializare şi zecile de ore petrecute în faţa unui ecran.
Liliana Țepeluș, psiholog CJRAE - Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională: Aceşti copii au nevoie de socializare în momentul în care nu are această posibilitate de a socializa devine o persoană intruzivă şi atunci reacţionează unii prin depresie, la alţii se ajunge la suicid, alţii reacţionează prin violenţă,alţii prin bullying.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei: Din păcate am văzut în ultimele zile chiar gesturi extreme ale unor tineri. Nu ne putem permite să oprim în continuare procesul educaţional, deja costurile sunt imense.
Iar consilierii şcolari nu pot ajunge la toţi elevii. Sunt prea puţini. În Bucureşti, există unul singur la 2000 de elevi. Iar în Constanţa...
Ariana Duduna, elev: La momentul actual e un psiholog şcolar la 600 de elevi. Asta ar însemna ca un psiholog şcolar abia poate să facă o oră de consiliere cu fiecare elev într-un semestru, asta dacă ar avea 40 de elevi pe săptămână.
Cătălin Agafiței, profesor: Sunt total insuficienţi. Sunt un psiholog la trei, patru unităţi şcolare, care au în grijă sute de copii. E o problemă a sistemului nostru. Sunt copii care au nevoie să discute cu altcineva
Aşa că specialiştii îi sfătuiesc pe părinţi să fie ei cât mai atenţi la comportamentul copiiilor lor şi să ceară ajutor din prima clipă.