Haos la cabinetele medicale din şcoli. Liceenii de 18 ani sunt scoși din sistemul informatic al asiguraților. Peste 100.000 de tineri sunt afectaţi
Să ai 18 ani şi să fii elev în România înseamnă începutul unei lupte cu sistemul de sănatate. Peste 100 de mii de liceeni nu sunt neasiguraţi. Nu e vina lor, dar pentru a-şi câştiga dreptul la tratament gratuit fac drumuri de la o instituţie, la alta. Haosul e declanşat de lipsa de comunicarea dintre Casa de Asigurări de Sănatate şi ministerul Educaţiei.
De Redactia Observator la 22.06.2017, 21:15Să ai 18 ani şi să fii elev în România înseamnă începutul unei lupte cu sistemul de sănatate. Peste 100 de mii de liceeni nu sunt neasiguraţi. Nu e vina lor, dar pentru a-şi câştiga dreptul la tratament gratuit fac drumuri de la o instituţie, la alta. Haosul e declanşat de lipsa de comunicarea dintre Casa de Asigurări de Sănatate şi ministerul Educaţiei.
DISCUŢIE REPORTER - ASISTENT MEDICAL:
Duceţi-vă sus, la etajul doi, la doctoriţă şi îi spuneţi că v-am trimis eu, dar nu am avut timp să o sun şi vii după aceea şi îţi dau eu o foaie la mână, că eşti asigurată.
O consultă, îi face ecografie...
Discuţia se poartă pe holurile unui mare spital din Capitală. Asistentele cunosc situaţia tinerilor de 18 ani care, deşi sunt încă la şcoală, deci, asiguraţi, nu apar în sistemul informatic. Însă, rămâne doar problema lor. Iar pentru drepturi trebuie să lupte. Din uşă în uşă.
ALEXANDRA, elevă:
Mergem la doamna de la etajul 3 şi ştie ea rezolvarea! Româneşte!
Alexandra a împlinit 18 ani anul trecut în noiembrie, nici până în ziua de azi nu şi-a primit cardul de sănătate.
ALEXANDRA, elevă:
Am dat mail, am încercat să depun cereri,dar nu s-a întâmplat nimic într-un final!Încă aştept, în curând o să fac 19 ani, poate 20, card de sănătate nu o să am!
Haosul e declanşat de lipsa de comunicare între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Educaţiei. Odată ce tinerii împlinesc 18 ani, cei de Casă trimit o listă la şefii din Învăţământ, pentru a verifica dacă aceştia mai sunt încă elevi. Iar greşeli apar tot timpul.
RODICA TĂNĂSESCU, medic de familie:
Aceşti tineri sunt privaţi de nişte drepturi pe care le au! Pacienţii când vin la noi să fie consultaţi, îi consultăm din preaplinul inimii, că ţi-e jene să îi ceri omului bani
Lăsaţi fără asigurare, liceenii ar trebui să plătească consultaţiile. Situaţia se complică atunci când au nevoie de intervenţii chirurgicale de câteva sute de lei.
ALEXANDRA, elevă:
Mi s-a părut că am pierdut timpul într-un fel,ne-am plimbat prin spitale, prin policlinici.Adică suntem nişte elevi care dacă o să aevm o problemă nu ştim dacă o să ne trateze cineva.
Mergem şi în policlinici, unde dăm de aceeaşi încurcătură.
DISCUŢIE REPORTER - ASISTENT MEDICAL:
- Cardul l-aţi primit?
- Nu, nu l-am primit! Am făcut cerere.
- Şi aveţi ceva la mână?
- Am doar buletinul.
- Da, o să sun eu să întreb...
ALEXANDRA, elevă:
Eu n-am cum să-ţi eliberez ţie nicio reţetă, tu n-ai card de sănătate,practic, nu exişti în baza de date, nu putem să-şi dăm nimic! Şi eu i-am spus "Doamnă, eu ce fac dacă am făcut 18 ani? Mă întorc în timp?" A răspuns: "Mai aşteaptă"
SABRINA PREDA, reporter Observator:
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate recunoaşte erorile sistemul, dar doar pe jumătate fiindcă cealaltă jumătate ţine de altă instituţie!
Iar în labirintul birocratic, evidenţa elevilor care au împlinit 18 ani e greu de ţinut. În fiecare zi, pentru fiecare şcoală din România ar trebui făcută actualizarea.