Explozie a preţurilor RCA, după falimentul City Insurance. Câţi bani vor scoate românii din buzunar pentru asigurarea auto
La câteva săptămâni după falimentul City Insurance, preţurile poliţelor RCA cresc parca fara oprire. Acum costa dublu sau chiar triplu faţă de acum trei luni. În tot acest timp, autorităţile spun că monitorizează piaţa şi că aceste tarife sunt justificate în condiţiile în care numărul de accidente de la noi e cel mai mare din Uniunea Europeană.
De Mădălina Chiţac la 13.10.2021, 20:38- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Platforma care a prezis victoria lui Donald Trump scrie despre cine va câştiga alegerile în România. Clasamentul Polymarket
Falimentul City Insurance a produs un şoc pe piaţa RCA. Preţurile poliţelor au explodat în ultimele luni.
Vasile Stefanescu, presedinte COTAR: Sunt și dublate acum! Și nu numai la societățile de transport, chiar al persoane fizicre sunt dublate până la urmă.
Spre exemplu, la cel mai mare asigurător rămas pe piaţă, pentru o persoană cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, la un autoturism cu un motor de 1.598 cmc, tariful RCA este de 1.048 lei pentru 6 luni. În urmă cu câteva săptămâni, acceaşi poliţă costa 590 de lei.
Reporter: Aţi simţit scumpirea la poliţele RCA?
- Dramele din spatele falimentului City Insurance. O familie a rămas pe străzi după casa le-a fost distrusă în...
- China şi-a dezvăluit cele mai noi achiziţii în materie de tehnologie militară. Spectacol extravagant, cu...
- Mii de şoferi, lăsaţi descoperiţi de falimentul City Insurance, au depus deja cereri la Fondul de Garantare....
Şofer: Rău de tot. Cu cât sunt mai scumpe?
Reporter: O dată jumate. Foarte mult.
Efectele falimentului City Insurance
Exemplele pot continua. Cel mai mic preț RCA de acum trei luni a crescut cu 130%. Adică, dacă în luna august plăteam 179 de lei, acum am ajuns să dăm 414 lei, la compania Grawe. La Euroins, creşterea e de peste 70%, iar la Groupama se apropie de 20%. Autoritatea de Supraveghere Financiară spune că aceste tarife uriaşe sunt justificate, având în vedere că suntem campioni la accidente.
Sincron Valentin Ionescu, director ASF: Respectă tarifele notificate şi se încadrează în tariful de referinţă înmulţit cu factorul N. Aceste tarife se calculează în funcţie de severitate şi de frecvenţa daunelor. România este mult peste media UE la frecvenţa daunelor, ceea ce nu e bine deloc. La persoanele fizice, autoturisme, frecvenţa daunelor e peste 5%. Înseamnă că una din 20 de maşini au accidente.
Şoferii nu acceptă însă explicaţiile. Numai în ultimele săptămâni, s-au depus peste 1.100 de plângeri la Biroului Asigurătorilor de Autovehicule.
Mădălin Rosu, presedinte BAAR: Dacă există trei oferte mai mari decât tariful de referinţă, plus 36%, orice client are posibilitatea de a se adresa BAAR. Specialiştii vin cu câteva sfaturi pentru cei care îşi fac o poliţă RCA în această perioadă.
Razvan Pavel, broker asigurari: Recomandarea mea e să încercaţi un agent sau un broker de asigurare. eventual, daca nu sunteti multumiti schimbati brokerul de asigurare, dar ei sunt cei care cunosc aceasta piata, stiu ce sa negocieze.
Mădalin Rosu, presedinte BAAR: Să fim atenţi la companie, şi să fim atenţi la termenele de despăgubire, la cât de serioasă e o companie.
Am putea scăpa de preţurile uriaşe la RCA dacă statul ar avea propria companie care să emită poliţe.
Vasile Stefanescu, presedinte COTAR: Conform discutiilor purtate acum trei săptămâni cu ministrul Vîlceanu, ne-a promis că în termenul cel mai scurt o instituţie financiară bancară românească va emite polite RCA.
Până atunci, şoferii rămân la mâna firmelor private. Şi nu prea au de ales, atâta timp cât asigurarea RCA e obligatorie.