Live pe Facebook și scandal la racla cu moaștele Sfintei Parascheva: "Nu puneţi plasele pe cuvioasă!"
În direct pe Facebook, de la racla cu moaşte! Pare noua tradiţie, la cel mai mare pelerinaj din ţară. În timp ce se închină la racla Sfintei Parascheva, mulţi credincioşi împărtăşesc momentul cu prietenii virtuali.
De Redactia Observator la 13.10.2019, 21:21În direct pe Facebook, de la racla cu moaşte! Pare noua tradiţie, la cel mai mare pelerinaj din ţară.
În timp ce se închină la racla Sfintei Parascheva, mulţi credincioşi împărtăşesc momentul cu prietenii virtuali.
Live pe Facebook, în timp ce pupă racla cu moaște
Astăzi, când zeci de mii de oameni au stat ore în şir la coadă, au apărut şi tensiuni în mijlocul mulţimii.
După 17 ore de stat la coadă vine şi momentul culminant al pelerinajului la moaştele Sfintei Parascheva. Apropierea de raclă. În epoca tehnologiei, bucuria momentului poate fi împărtăşită instantaneu cu cei rămaşi departe.
Femeie: "Eu am vrut să le trimit la fete, m-au rugat să le trimit şi cred că o să fie fericite că am reuşit şi am venit la cuvioasa Parascheva"
Chiar şi după închinarea la sfântă, pelerinii mai zăbovesc pentru a transmite în direct momentele înălţătoare de la Iaşi.
În orice moment ai număra, la cozile din Iaşi sunt cel puţin 40.000 de persoane. De la un capăt la altul, drumul poate dura şi o zi. Live-ul pe telefon a devenit şi o soluţie pentru ca prietenii din faţă să comunice cu cei de la capătul cozii.
Dosoftei Şcheul, arhimandritul Mitropoliei Moldovei: "Cât stăm la rând n-ar fi o mare problemă, însă când ajungem la raclă trebuie să lăsăm totul de-o parte, să ne concentrăm, să ne putem ruga. Nu să ne vadă lumea că am venit noi la sfintele moaşte"
Momentul închinării la moaşte nu este mereu unul senin. Conflictele pornesc şi de la faptul că mulţi pelerini zăbovesc prea mult în dreptul raclei, ca să atingă diferite lucruri de ea. Tradiţia este veche. dar a evoluat în timp.
Preot: "Nu puneţi plasele pe cuvioasă! Nu puneţi pungile, pe lateral atingeţi, dacă vreţi să atingeţi"
Dosoftei Şcheiul, arhimandritul Mitropoliei Moldovei: "Mai vin şi cu telefoane, mai vin şi cu alte lucruri, covoare şi altele, făină, ulei care trebuie să le atingă de sfântă. Nu este bine. Ci doar hăinuţa şi ceva care îmbrăcăm noi ca să ne ajute"
Hramul Sfintei Parascheva se sărbătoreşte mâine, când la Iaşi este aşteptat cel mai mare val de pelerini, iar cozile de pelerini de la Iaşi sunt deja atât de lungi, încât cine vrea să se închine mâine, chiar în ziua hramului, la moaştele Sfintei Parascheva, ar trebui să se aşeze la rând încă de pe acum.
Clara Mihociu, reporter Observator: "Cu siguranță vorbim de un record anul acesta. Până în acest moment au trecut deja pe la raclă peste 80.000 de pelerini, iar la coada așteptată alți aproximativ 40.000 de credincioși veniti de peste tot din tara. Iar numărul lor este în continuă creștere, este surprinzător, spuneau preoții, faptul că numărul pelerinilor de la coada a fost aproape constant. A crescut și numărul orelor de așteptare, am auzit oameni care au spus că au stat 22 de ore până au ajuns la baldachinul unde sunt puse moaștele sfintei Parascheva și mana dreaptă a sfântului Spiridon. Explicația pentru numărul atât de mare de credincioși e faptul că hramul a căzut într-o zi de luni, iar în weekendul de dinainte, oamenii fiind liberi, au găsit momentul potrivit pentru a veni aici. În plus, și vremea care a fost foarte frumoasa. Mare majoritate a pelerinilor isi doresc sa ajungă la moaște mâine, in ziua hramului, iar cei care se așează acum la coada vor ajunge într-adevăr aici abia mâine după amiază"