Festin la cazarmă pentru o mie de studenţi militari, pregătit de bucătari la Sibiu
De când Sibiul a devenit Regiune Gastronomică Europeană, bucătarii se confruntă cu tot felul de provocări. Aşa se face că specialiştii în bucătărie au primit o temă cât se poate de dificilă.
De Redactia Observator la 13.02.2019, 17:51De când Sibiul a devenit Regiune Gastronomică Europeană, bucătarii se confruntă cu tot felul de provocări. Aşa se face că specialiştii în bucătărie au primit o temă cât se poate de dificilă. Să pregătească o masă pentru o mie de studenţi militari, dar cu un buget limitat. În plus, cina nu a trebuit să depăşească 1.800 de calorii, aşa cum prevede regulamentul.
Deşi a stat sub semnul gastronomiei, seara a început ca la cazarmă. Cei o mie de miliatri de la Academia Forţelor Terestre Nicolae Bălcescu au intonat imnul cu ocazia desemnării Sibiului drept Regiune Gastronomică Europeană.
Felurile pregătite nu au fost deloc sofisticate. Cei peste 50 de bucătari au încins plitele şi au gătit pentru oaspeţi preparate tradiţionale româneşti.
Dan Lambisan, producător local: Aşteptăm lumea să vină să deguste produsele adevăraţilor producători, aici avem mangaliţa de la Racoviţa, mai găsiţi telemea şi preparate din lapte de vacă, de la Tălmaciu.
Provocarea a fost cu atât mai mare pentru bucătari cu cât au avut constrângeri. Un buget limitat la un euro de persoană, iar porţiile să aibă 1800 de calorii.
Militar: E o idee foarte interesantă de a găti cu o mie de euro pentru o mie de militari, de asemenea de a se încadra în acel barem de calorii necesare la standarde europene.
Este doar începutul unui an în care bucătăria românească şi tradiţiile noastre vor fi promovate prin tot felul de evenimente dedicate.
Daniela Câmpean, preşedintele consiliului judeţean Sibiu: Să ducem turiştii şi în împrejurimile Sibiului, unde sunt locuri minunate de descoperit şi unde pot gusta mâncărurile tradiţionale româneşti, mâncăruri care să le aducă aminte de gustul mâncării făcute de bunicii noştri, unde mergeam cu toţii în vacanţe.
Programul va continua şi astăzi, miercuri, la o stână din Munţii Cindrel, unde oaspeţii de peste hotare vor face cunoştinţă cu bucătăria ciobănească.