File din istoria României. Restaurantele din centrul Capitalei
File din istoria României s-au scris în restaurantele din centrul Capitalei.
De Redactia Observator la 12.02.2018, 22:25File din istoria României s-au scris în restaurantele din centrul Capitalei. Acolo s-au construit cariere literare, s-a etalat protipenadada lumii boiereşti, s-au schimbat guverne şi miniştri. Casa Capşa sau Casa Lido au fost timp de decenii reginele Micului Paris.
Una din clădirile-simbol ale Micului Paris este Casa Capşa. Prima cărămidă a fost pusă acum 150 de ani.
Totul a început cu o afacere de familie. În 1868, fraţii Grigore şi Constantin Capşa au deschis cofetăria devenită celebră în toată Europa.
La prima sa vizită în România, din anii 70, scriitorul Umberto Eco a înnoptat în acest loc, care devenise un spaţiu al ideilor înalte.
În Casa Capşa, Nicolae Ceauşescu n-a pus niciodată piciorul. În schimb, toţi liderii comunişti îşi petreceau serile în restaurantul Lido, un local de elită al Bucureştiului, construit de doctorul Constantin Angelescu, ministru liberal al Educaţiei în perioada interbelică. Aici, s-a deschis şi primul bazin cu valuri artificiale. Presa vremii amintea şi de faptul că Lido "era înzestrat cu aparate de gimnastică şi masaje electrice", o noutate absolută.
Luxul era la putere şi în barul de noapte Melody, în care răsunau cândva hiturile anilor 80.
Cândva, cel mai cochet local al vremii, astăzi, o ruină. Aici, la subsolul Cinema Patria era barul Melody. Barul în care îşi petreceau serile Zina Dumitrescu, copiii lui Nicolae Ceauşescu, ai lui Gheorghe Gheorghiu Dej, Serghei Mizil şi echipa de fotbal Steaua, care în anii 80 făcea legea în Europa, câştigând Super Cupa Europei.
Ultimul, dar nu cel din urmă, este fostul bar Balada, deschis în anii 70 la etajul 21 al Hotelului Intercontinental. Nume precum Demis Roussos, Luciano Pavarotti, Julio Iglesias şi George Bush apar în cartea de onoare a hotelului. Tot aici s-a filmat şi pelicula "Nea Mărin miliardar". Actori mari au petrecut de multe ori în Balada.
Astăzi, atmosfera de odinioară a rămas doar o amintire. O poveste scrisă de mâinile celor care şi-au pus numele în cărţile de onoare vechi de peste un secol.