Antena Meniu Search
x

Cu TIR-ul pe calea ferată. Ministerul Transporturilor vrea să resusciteze un program care, acum 15 ani, a fost un eşec

Vrem să revoluţionăm transportul feroviar, dar nu circulăm nici cu 20 de kilometri pe oră, pe căile ferate.

Vezi și

Vrem să revoluţionăm transportul feroviar, dar nu circulăm nici cu 20 de kilometri pe oră, pe căile ferate. Un proiect care ar putea atrage investitori străini şi care a bătut mai bine de 15 ani pasul pe loc, e acum scos la lumină. Ministerul Transporturilor încearcă să le propună transportatorilor o premieră pentru România: să îşi care marfa pe şine, pe vagoane speciale.

Cu tirul pe calea ferată. Opt camioane au fost urcate pe vagoane speciale ale CFR Marfă şi au fost transportate, în premieră, pe şine, pe ruta Curtici-Craiova. 

Transportul tirurilor pe calea ferată de la Curtici la Craiova a durat 12 ore, mai mult cu 4 ore ca pe şosea. Pentru ca proiectul să aibă succes, ar trebui îmbunătăţită viteza de circulaţie pentru trenurile de marfă care este acum de 17 km pe oră, cea mai mică din toată Europa şi ar fi nevoie de mari investiţii pe calea ferată. 

Totuşi, în birourile Ministerului Transporturilor, proiectul pare să aibă numai avantaje.

Pe acelaşi subiect

Transportatorii vor ca serviciul să fie mai rentabil ca pe şosea. De exemplu, un TIR ar parcurge ruta Siret-Giurgiu pe şosea în jur de 10 ore, în timp ce pe calea ferată, drumul ar dura 15 ore. Diferenţe sunt şi de costuri. Pe şosea, costurile pentru acelaşi transport sunt de 250 de euro, în timp ce pe calea ferată ar fi estimate la 420 de euro. 

Pentru fezabilitatea transportului combinat, CFR Infrastructură ar trebui să pună la dispoziţie o cale ferată modernizată, CFR Călători să asigure vagoane pentru şoferi, CFR Marfă să pună în circulaţie vagoanele speciale, iar Fondul de Mediu să subvenţioneze transportul. 

Transportul de tip RO-LA a mai fost încercat şi acum 15 ani, dar a fost un eşec. De atunci au fost cumpărate de către CFR Marfă 160 de vagoane speciale care au costat aproape 130 de milioane de euro şi nu au fost folosite niciodată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cu TIR-ul pe calea ferată. Ministerul Transporturilor vrea să resusciteze un program care, acum 15 ani, a fost un eşec