A renunţat la restaurantele cu stele Michelin pentru România. Povestea unui francez care s-a îndrăgostit de ţara noastră
La Cluj, Vincent Lointier le pregăteşte românilor reţete sofisticate şi îi învaţă şi pe alţii secretele bucătăriei franţuzeşti.
De Redactia Observator la 06.11.2018, 21:10La Cluj, Vincent Lointier le pregăteşte românilor reţete sofisticate şi îi învaţă şi pe alţii secretele bucătăriei franţuzeşti.
Vincent Lointier: Piure de ţelină, jambon de porc cu sos, piper şi tarhon.
Un preparat franţuzesc pe care Vincent Lointier l-a adaptat după gustul românilor. Acum un an, a renunţat la restaurantele cu stele Michelin din Franţa şi s-a stabilit la Cluj, unde a deschis un local ceva mai modest. Dar în care se găteşte cu suflet.
Vincent Lointier: Am muncit în centrul Franţei, la un restaurant cu două stele Michelin. Tatăl meu este bucătar chef şi la 11 ani, când eram copil, am fost cu el în bucătărie şi am învăţat. Am fost un ajutor pentru el şi am început să o fac din plăcere. Eu vin dintr-o familie în care toţi sunt bucătari.
În România s-a stabilit din dragoste. Soţia lui este româncă şi şi-a dorit un restaurant în ţara ei natală.
Vincent Lointier: Eu aleg meniul în funcţie de ce vor clienţii, şi în funcţie de ce vreau eu. 6.19 Acum mă adaptez puţin, dar gătesc numai preparate din Franţa. Eu sunt francez, nu fac atât de multe preparate româneşti, nu pot să zic că eu fac cele mai bune sarmale.
Vincent a gătit pentru mulţi sportivi din Franţa. Şi asta pentru că mai are o pasiune - a fost rugbist profesionist. Spune că în Franţa poţi trăi cu uşurinţă din banii pe care îi câştigi din sport. S-a lămurit repede că nu e aşa şi în România.
Fost rugbist şi la echipa din Cluj, Vincent a decis să se dedice bucătăriei. Acum predă inclusiv cursuri de gătit.
Vincent lucrează singur în bucătărie şi are un singur angajat care serveşte clienţii. A investit în restaurantul dintre blocuri 90.000 de euro.