"Fraudă în cel mai josnic mod". Trucul prin care tone de carne compromise urmau să ajungă pe mesele românilor. S-a lăsat cu amenzi
O cantitate imensă de carne de vită, peste şase tone, care urma să ajungă în magazine şi restaurante a fost confiscată de autorităţi şi va fi incinerată. Provenea din ţări care livrează carne scumpă, de calitate excelentă, dar avea termenul de valabilitate schimbat prin recongelare. Un truc folosit des şi interzis de lege, pentru că poate contamina marfa cu bacterii.
De Alin Stan la 13.01.2023, 20:22"E luat jos de pe etichetă termenul de valabilitate. Fraudă în cel mai urât şi josnic mod". Carnea suspectă fusese importată din Argentina, Uruguay, Brazilia şi Statele Unite şi a fost găsită în depozite frigorifice din Bucureşti, Giurgiu şi Ilfov. Ea fusese vândută refrigerată, adică trebuia ţinută cel mult 24 de ore înainte de preparare în frigider, la temperaturi între 2 şi 6 grade Celsius. Pe drum, fusese congelată, lucru interzis pentru alimentele refrigerate.
Carne stricată prin congelare
"În sine, procesul de congelare scade calitatea cărnii. Practic, acea îngeţare, acele cristale de gheaţă distrug calitatea proteinei. Proteinele respective nu vor mai avea aceeaşi calitate, aminoacizii respectivi vor fi practic fragmentaţi şi calitatea cărnii scade", explică Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
"Prin această metodă, care este în contradicţie totală cu legislaţia în vigoare, se urmăreşte de cele mai multe ori prelungirea ilegală a termenului de valabilitate", spune Ioan Oleleu, vicepreşedinte ANSVSA.
- Carne ţinută în mucegai şi rugină, în cea mai mare piaţă din Târgu Jiu. Ce au mai scos la iveală...
- Carne expirată de vara trecută, pe mesele unui restaurant de lux din Bucureşti. Două firme olandeze sunt acuzate:...
- Ce conțin crenvurștii de porc cumpărați din supermarket-uri: 10% carne și 11 E-uri - studiu InfoCons
Dacă o bucată de carne refrigerată, adică destinat preparării în cel mult o zi de la livrare, este congelată, apoi decongelată şi preparată, poate deveni o sursă de îmbolnăvire. "Există infecţiile cu salmonela, infecţiile cu costridium de mai multe feluri, mai multe tulpini. Infecţiile cu stafilococ auriu. Toate acestea sunt contaminări grave care au consecinţe serioase asupra stării de sănătate", adaugă Lygia Alexandrescu, medic nutriţionist.
Amendă de 250.000 de lei
Firmele de la care a fost confiscată carnea periculoasă au fost amendate cu 250.000 de lei. Asociaţiile pentru protecţia consumatorilor propun alte sancţiuni. "Ridicarea autorizaţiei de fruncţionare a agentului economic care importă produsul, a agentului economic care comercializează şi a agentului economic care depozitează produsul. Unul care a făcut aşa ceva, e clar că a mai făcut şi sigur ar mai face", susţine Sorin Mierlea, InfoCons.
Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare spun că astfel de practici sunt des întâlnire în ultima perioadă la carnea de porc, vită şi pui. România importă anual circa 290.000 de tone de carne.