Antena LIVE

Curs valutar

Unde se găteşte cel mai bine carnea de miel, în România

De la cotletul frăgezit în vin alb din Moldova şi până la pulpa împănată cu usturoi din Maramureş. Fiecare regiune are propria reţetă când vine vorba despre gătirea mielului. Reporterii Observator au colindat ţara pentru a culege secretele principalului preparat pentru masa de Paşte.

De la 25.04.2019, 21:01
WhatsApp
Vezi și:

De la cotletul frăgezit în vin alb din Moldova şi până la pulpa împănată cu usturoi din Maramureş. Fiecare regiune are propria reţetă când vine vorba despre gătirea mielului. Reporterii Observator au colindat ţara pentru a culege secretele principalului preparat pentru masa de Paşte. Chef Scărlătescu şi chef Nicolai Tand au venit cu sfaturi preţioase.

Lângă cotletele de berbecuţ stau aliniate toate condimentele dragi Moldovei. Aici, parfumul mâncării este motiv de mândrie locală. Orice carne trebuie tratată mai întâi cu baiţ.

Carnea de miel, gătită neapărat cu vin alb dulce

Ionuţ Ignat, nutriţionist: Un picuţ de vin alb, preferabil dulce, un picuţ de miere de albine, o foaie de dafin, puţin piper, puţină sare şi lăsată peste noapte

Pe acelaşi subiect

Pentru cine nu are răbdare, există şi reţeta scurtă. După ce s-a uns cu ulei, cotletul este dres cu amestecuri de condimente.

Cătălin Scărlătescu, chef: Mie îmi place simplu. Mie îmi place să nu condimentez friptura absolut deloc. O pun pe grătar, după ce am scos-o de pe grătar, piper proaspăt, nişte fulgi de sare şi nu-i mai trebuie nimic

Simplu se găteşte mielul şi în Transilvania unde, în preajma Paştelui, lumea uită de dietă.

Carnea se coace ore întregi în untură, pentru a fi cât mai fragedă.

În Crişana, carnea de miel e gătită cu mult tarhon

În Crişana, reţeta se complică. Mai ales în mâna bucătarilor profesionişti.

Mircea Ighian, chef: Aici, în zona Ardealului, folosim foarte mult tarhon. Pentru că dă un gust mai deosebit. Punem şi tarhon şi rozmarin, toate să fie proaspete

Vinul roşu, dulce, completează reţeta în care pulpa de miel se acoperă cu morcovi, ţelină şi ceapă roşie. Avem şi alt ingredient supriză, respectiv se stoarce puţină lămâie şi se lasă şi coaja.

Cătălin Scărlătescu, chef: La miel eu folosesc tot timpul lămâie, am învăţat de la nişte greci. Prima dată am râs de ei, dar e foarte bun

În Transilvania, carnea de miel se găteşte cu foarte mult usturoi

De la restaurant ne mutăm într-o casă tradiţională, tot din Transilvania. 

Şi aici tarhonul şi rozmarinul sunt condimente nelipsite, dar nu la fel de importante ca usturoiul.

Nicolai Tand, chef: Trebuie foarte mult usturoi pe care îl băgăm peste tot în bucăţile din carne, băgat la cuptor, la foc încet cam două trei ceasuri, dragilor, iese fantastic 

Pulpa împănată se rumeneşte în cuptorul cu lemne. 

Cătălin Scărlătescu, chef: Nu există cea mai bună reţetă. În fiecare regiune există câte un loc şi câte o reţetă fabuloasă

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

maramures moldova reteta carne miel friptura
Întrebarea zilei
Pentru alegerile parlamentare, vă organizați programul astfel încât să vă asigurați că mergeți la vot?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Prețul uriaș cu care a fost scos la vânzare un apartament de 51 mp din Cluj:...
Fanatik.ro
Publicat 26.11.2024
Fenomenul Georgescu. Mâna ieșită din pâclă care ne strânge de gât pe toți
spotmedia.ro
Publicat 25.11.2024
Fețe, fețe la prezidențiale – Imagini inedite cu candidații la vot (Galerie...
spotmedia.ro
Publicat 24.11.2024
Câte grame de CARNE trebuie să mâncăm pe săptămână. Care este cantitatea...
Gandul
Publicat 26.11.2024
Umbra lui Georgescu la Strasbourg. Mâna dreapta a Dianei Șoșoacă îl...
Adevărul
Publicat 26.11.2024
De ce Carmen Iohannis nu a votat alături de soțul său, Klaus Iohannis, la...
A1
Publicat 24.11.2024
Horoscopul zilei de 27 noiembrie 2024. Capricornii muncesc din greu pentru ceea ce...
CaTine
Publicat 26.11.2024
Cine este Călin Georgescu, candidat independent la Alegerile Prezidențiale 2024....
spynews.ro
Publicat 25.11.2024
Cele mai tari meme-uri după surpriza istorică de la alegerile prezidențiale:...
GSP
Publicat 25.11.2024
Reacția Danei Budeanu, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al...
Click.ro
Publicat 25.11.2024
Informațiile electorale false de pe TikTok. Cum au fost influențați...
Useit
Publicat 25.11.2024
Cine ar fi omul din spatele lui Călin Georgescu de pe Tik Tok. Bărbatul ar fi...
Redacţia.ro
Publicat 26.11.2024
Călin Georgescu, mesaj pentru Elena Lasconi. I-a pus o întrebare: „De ce...
libertatea.ro
Publicat 26.11.2024
Robbie Williams a dezvăluit că moartea Reginei Elisabeta a II-a l-a făcut să...
ZU
Publicat 26.11.2024
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai...
Hello taste
Publicat 25.11.2024
Câte fructe și legume trebuie să mănânce copiii pe zi în funcție de...
Deparinti
Publicat 26.11.2024
Un colonel american anunță realitatea dramatică determinată de Putin: Ucraina...
ziare.com
Publicat 26.11.2024
Mesajul emoționant pe care Pelin Akil l-a lăsat în mediul online după plecarea...
Happy
Publicat 26.11.2024
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
La ce să fii atent când cumperi pâine. Cum o poți alege în funcție de...
Medicool
Publicat 26.11.2024