Iahturile şi velierele, noile atracții de la mare. Prețul unei excursii în larg e accesibil pentru orice turist
Tot mai multe Iahturile şi velierele explorează largul Mării Negre cu turişti la bord. Oricine îşi poate permite o excursie de o zi. Iar cine a prins microbul, poate învăţa să navigheze singur printre valuri.
De Redactia Observator la 03.08.2018, 00:25Iahturile şi velierele nu mai sunt doar pentru distracţia celor cu bani. Tot mai multe astfel de ambarcațiuni explorează largul Mării Negre cu turişti la bord. Oricine îşi poate permite o excursie de o zi. Iar cine a prins microbul, poate învăţa să navigheze singur printre valuri.
Andreea Matache face parte din noul val de comandanţi de iaht sau velier. Are 27 de ani iar ultimii cinci i-a petrecut străbătând mările. A traversat şi Atlanticul, dar acum a revenit în Portul Limanu să le arate şi altora cum se face.
Andreea Matache, skipper:
Pentru mine înseamnă şi o pasiune şi un job. Mi-am transformat pasiunea în job, practic.
Sailingul nu mai este un sport rezervat milionarilor. Pentru mai puţin de 100 de lei, oricine poate trece în spatele timonei.
O plimbare cu yactul durează patru ore, iar experienţa pe mare porneşte din Portul Limanu şi ne duce uşor, pe mare, către Costineşti.
Cine prinde microbul navigaţiei pe mare, poate face un curs de patru zile. Preţul este de 500 de euro.
Andreea Matache, skipper:
Avem cam 30-40 de cursanţi pe serie, cinci-şase serii pe an. Pot să se plimbe, să vadă ce înseamnă. Îi lăsăm să stea la timonă, să conducă barca. Îi învăţăm să tragă de vele.
Elena este la prima experienţă la timonă. Tânăra a venit din Sebeş şi a vrut ca experienţa pe mare să fie memorabilă.
Elena:
Este o experienţă unică pe care clar o să o mai încerc şi a doua oară şi rămâi cu nişte amintiri foarte frumoase după această experienţă.
Pentru Răzvan, ieşirea în larg este deja un antrenament. Visează să facă la un moment dat ocolul Pământului într-o barcă. Până să capete experienţă, se bucură de senzaţiile pe care marea le oferă.
Împătimiţii de navigaţie au la dispoziţie cinci porturi turistice, fiecare cu oferta lui. În Tomis, cuplurile pot inclusiv să se căsătorească pe un iaht. Ceremonia va fi oficiată de un skipper.
În Mangalia, pe lângă cursuri de navigaţie, turiştii pot închiria o ambarcaţiune pentru croaziere pe coasta litoralului românesc. Porturile din Eforie Nord şi Venus oferă servicii de acostare şi întreţinere a bărcilor.