Imaginile dezastrului din Parcul Cişmigiu. Gunoi, bănci rupte, excremente de porumbei şi locuri de joacă în paragină, peste drum de biroul lui Nicuşor Dan
Considerat un monument istoric la Bucureştiului şi aflat în centrul Capitalei, Parcul Cişmigiu zace îngropat în buruieni și mizerie chiar sub fereastra lui Nicuşor Dan. Parcul Cişmigiu este acum plin de gunoaie, excremente de porumbei, bănci rupte şi locuri de joacă lăsate în paragină.
De Cornel Preda la 22.07.2022, 15:43Parcul Cişmigiu, cea mai veche grădină publică din Bucureşti, aflat chiar în centrul Capitalei, vis-a-vis de Primăria Municipiului Bucureşti, se află într-o stare dezolantă. Clasat pe lista monumentelor istorice din Bucureşti şi aflat pe locul 14 în topul lucrurilor de făcut pe care TripAdvisor le recomandă turiştilor care vin în capitala României, Parcul Cişmigiu este acum plin de gunoaie, excremente de porumbei, bănci rupte şi locuri de joacă lăsate în paragină pentru care inclusiv ANPC a dat amenzi.
Grădina Cişmigiu a fost inaugurată oficial în 1854. În peste 168 de ani, Cișmigiu a fost un motiv de mândrie pentru bucureșteni, un ideal loc de relaxare pentru toate vârstele, întâlniri romantice de neuitat sau chiar mici escapade pentru liceeni aventuroși, scrie fostul edil al Capitalei, Gabriela Firea, într-o postare pe pagina de Facebook. Aceasta a publicat mai multe fotografii care arată dezastrul din Cişmigiu şi spune că actualul primar general, Nicuşor Dan, este principalul responsabil pentru cum a ajuns să arate "un parc monument-istoric".
"După ani de zile, Cișmigiu avea nevoie de reabilitare, care a și fost aprobată de consilierii generali în 2019, dar a fost blocată cu scandal de Asociația Salvați Bucureștiul, condusă atunci de Nicușor Dan! Ce a făcut primarul general pentru Cișmigiu în aproape 2 ani de mandat?
Imaginile din parcul pe care Nicușor Dan îl vede din birou sunt atât dezolante încât rețelele de socializare sunt pline de critici. Toată țara știe că lacul este secat în plină vară, băncile sunt rupte și murdare, aleile neîngrijite, iarba este uscată și necosită, copacii uscați și netoaletați, cu unele crengi care pot cădea oricând peste oameni, florile sunt o raritate, chioșcurile sunt dărâmate, cu bucăți șubrede, iar părinții își expun copiii la tot felul de pericole în locurile de joacă. Cine mai are curajul să-și ducă acolo copilul", a scris Gabriela Firea.
- Copacii uscaţi sau putreziţi, pericol pentru bucureşteni. Prefectul Capitalei a cerut primăriilor să găsească...
- "Toţi copiii fugeau şi ţipau." Un copac înalt de peste 10 metri a căzut peste un loc de joacă din parcul Cişmigiu
- Sute de mii de lei, alocate din bugetul Capitalei pentru a alunga ciorile din Cişmigiu. Bucureştiul e cotropit de...
A trecut un an de când Nicuşor Dan a promis că face curat în Parcul Cişmigiu
A trecut un an de când Observator atrăgea atenţia că marile parcuri din Capitală sunt lăsate de izbelişte şi au devenit adevărate focare de infecţie. Nicuşor Dan a promis că se va face curăţeni, însă o echipă Observator a vizitat o lună mai târziu unul din simbolurile Capitalei şi a constatat că arată în continuare deplorabil. "Deşi primarul general a promis că, în termen de şapte zile, va rezolva problema mizeriei, cu doar cateva ore înainte de termenul limită lucrurile arată la fel. Azi nu era nici urmă de muncitor, iar locul a devenit din nou un focar de infecţie", scria Observatornews.ro în septembrie 2021.
"Să pui câteva flori, să tunzi iarba, să speli și să faci reparații nu-ți trebuie sume mari. Trebuie doar să-ți placă frumosul și curățenia, să fii om gospodar, mai ales când Cișmigiu e peste drum de primărie. Nici măcar ciorile din parc nu a terminat să le numere. Doar nu ați uitat că a alocat 100.000 de euro să facă recensământul înaripatelor care murdăresc parcul și să-i scape pe bucureșteni de ele. Și nici măcar asta nu a fost ideea lui, a preluat-o de cetățenii care locuiesc lângă parc.
Primarul General ar trebui să știe bine de ce Grădina Cișmigiu pare un loc abandonat: a săpat o groapă pentru Firea, dar a căzut singur în ea! În anul 2019, consilierii generali au aprobat un amplu proiect de „reabilitare peisagistică a parcului istoric Grădina Cișmigiu”. Singurii care au votat împotrivă sau cu abținere au fost consilierii generali USR și PNL. Proiectul a avut sute de pagini, un studiu complex, realizat de arhitecți și specialiști angajați ai unei companii municipale.
A urmat o campanie denigratoare și s-a indus ideea că administrația Firea va distruge Cișmigiu. După cinci luni de la aprobare, Asociația Salvați Bucureștiul condusă la vremea respectivă de Nicușor Dan a atacat în instanță proiectul și a cerut anularea sa! De atunci, totul s-a blocat. Și blocat a rămas. Cișmigiu trage să dispară îngropat în buruieni și mizerie chiar sub nasul fin al primarului salvator", a mai scris Gabriela Firea pe Facebook.
Primăria Sectorului 1 a vrut să preia Parcurile Cişmigiu şi Herăstrău
Primăria Sectorului 1 a vrut să preia responsabilitatea îngrijirii parcurilor Cişmigiu şi Herăstrău, dar primarul Capitalei s-a opus.
Nicuşor Dan a transmis că nu se pune problema unui astfel de transfer, că Primăria Sectorului 1 are mult mai multe probleme de rezolvat în sectorul său şi că are chiar o datorie de 19 milioane de lei către PMB.
”În ceea ce priveşte Parcul Istoric Cişmigiu, Primăria Sectorului 1 îşi doreşte să reabiliteze şi să restaureze următoarele obiective: Podul cu nuc, Ansamblu cetate, Foişor, Terasa Trandafirilor, Grota (Movila), Izvorul lui Eminescu. În plus, vor fi realizare lucrări de amenajare peisagistică (defrişare arbori uscaţi, replantare arbori, gazon, plante bienale şi anuale, garduri vii) şi va fi introdus un sistem de monitorizare video”, transmitea Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, tot în septembrie 2021.
Cum a venit primăvara, ANPC a închis mai multe locuri de joacă în cele două mari parcuri bucureştene, din cauza neregulilor identificate şi care puneau viaţa copiilor în pericol.
Acestea au fost redeschise treptate, însă lipsa de preocupare pentru cum arată Parcul Cişmigiu era să provoace o tragedie la finalul lunii iunie, când un copac putred s-a prăbuşit peste un loc de joacă.
Arborele s-a rupt din senin, de la rădăcină şi a distrus toboganele şi un chioşc din parc, însă ca prin minune, niciun copil nu a fost rănit. Directorii ADP dau vina pe primarul Capitalei care refuză de aproape doi ani să semneze avizele de defrişare. Nicuşor Dan spune însă că aprobă doar toaletările justificate.