Video Sute de mii de lei, alocate din bugetul Capitalei pentru a alunga ciorile din Cişmigiu. Bucureştiul e cotropit de păsări
Primăria Capitalei nu are bani pentru marile proiecte, dar a găsit unul prioritar. Nicuşor Dan a anunţat că va cheltui cinci sute de mii de lei ca să scape de ... ciorile din Cişmigiu! Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement trebuie să găsească specialişti care să afle de ce le place păsărilor marea grădină aflată vizavi de primărie şi să găsească soluţii pentru a le convinge să-şi mute cuibul.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Din parcul Cişmigiu, cerul nu se mai vede seara. E întunecat de miile de păsări care zboară în stoluri. Le văd mii de bucureşteni zilnic, le vede probabil şi primarul Capitalei de pe geamul instituţiei pe care o conduce. "Multe, multe ciori şi porumbei. Dacă aici s-au obişnuit, aici vor veni. Au cuiburi prin pomi, probabil. Băncile sunt murdare, în parc este murdar. Găinaţ pe bănci. Plin şi pe jos şi miros mai ales vara, cand e soare, miroase a găinaţ", arată o femeie. "Dorm prin pomi, pe unde apucă. Normal nu ar fi. Există metode să le împrăştie", adaugă un bărbat.
Cum alungă Primăria Capitalei ciorile din Cişmigiu
Aceste metode le caută acum edilii. Primăria Capitalei va cheltui jumătate de milion de lei pentru a rezolva problema ciorilor din parcul Cişmigiu. În primă fază, experţi în domeniu vor căuta soluţii şi abia anul viitor vor fi luate şi primele măsuri. Specialiştii spun că tocmai mizeria din parcuri şi de pe străzi atrage păsările în centrul oraşului. "De obicei ele vin seara de pe câmp, din zonele din jurul Bucureştiului, gropile de gunoi. E o specie care este omnivoră: mănâncă de la insecte, seminţe, resturi alimentare de orice fel. Pentru ele, parcul Cişmigiu - şi nu numai - reprezintă un adevărat restaurant. Fenomenul se va acutiza din ce în ce mai mult, la nivelul nu doar al Cişmigiului, dar şi al întregului oraş", explică Dan Hulea, directorul Societăţii Ornitologice Române.
"De jur împrejurul Bucureştiului erau păduri, era vegetaţie. Acum ... acolo unde găsesc şi uite, în cea mai frumoasă grădină a Bucureştiului şi cea mai veche", spune o femeie.
- Ciorile au pus stăpânire pe cel mai mare parc din Iaşi. Ciupesc florile și lasă mizerie peste tot, iar Primaria...
- O specie de păsări pe cale de dispariţie a fost observată în Botoșani. În țara noastră mai sunt aproximativ...
- Ciorile au produs pagube de 10.000 de euro la Iaşi. Plasele de protecţie montate la tot pasul răpesc frumuseţea...
Metode pentru a scăpa de stolurile de păsări
Administrația Lacuri Parcuri și Grădini, aflată în subordinea primăriei, are misiunea de a îndepărta ciorile din parc. "Ceea ce pare că funcţionează cel mai bine este laserul. Echipamente care folosesc lumină. Ar trebui un angajat care seara să se ducă să deranjeze folosind echipamente cu lasere în aşa fel încât să le sperie. O altă variantă este cu stropitori automate, cu senzori de mişcare. O altă metodă ar fi cea a ultrasunetelor", afirmă Dan Hulea.
Aceeaşi problemă au avut-o şi edilii din Ploieşti. Acolo, primarul a adus un uliu care a pus pe fugă ciorile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰