De Florii, unii credincioși au ieșit pentru crenguțe de salcie sfințite, în ciuda restricțiilor
În ziua de Florii credinţa în Dumnezeu şi-a dat mâna cu neîncrederea în pandemie şi oamenii s-au îmbulzit la biserică şi în pieţe.
De Redactia Observator la 13.04.2020, 00:31- Unii credincioși nu au respectat restricțiile.
- Slujbele au fost transmise online și la tv.
În ziua de Florii credinţa în Dumnezeu şi-a dat mâna cu neîncrederea în pandemie şi oamenii s-au îmbulzit la biserică şi în pieţe. Dacă nu vom sta în case, spun autorităţile, vom plăti un preţ greu după sărbători: o răspândire comunitară masivă a virusului şi o explozie a numărului celor infectaţi.
Dorinţa de a asculta slujba Florii a fost mai puternică decât frica de virus. Chiar dacă porţile bisericilor au fost închise, enoriaşii au ascultat cuvântul Domnului de la gard.
La un lăcaş de cult din Colentina, oamenii s-au înghesuit apoi să ia crenguţe de salcie sfinţite.
În premieră, bisericile au fost păzite de poliţişti şi jandarmi. Aceştia au avut misiunea să se asigure că oamenii respectă distanţa.
(Polițist): Nu vă amendez, vă pun în vedere să mergeţi acasă!
(Credincioasă): Dar vreau să stau să iau şi eu o salcie!
(Polițist): Doamnă, dacă toată lumea stă ca dumneavoastră, gândiţi-vă!
Slujba a fost transmisă la televizior şi online. La oraş, voluntarii au împărţit sălcii administratorilor de la bloc care, al rândul lor, le-au dus la uşa fiecărui apartament.
EMIL CĂRĂMIZARU, preot: Dacă cineva, din binecuvântate pricini, din uitare, nu a primit o ramură sfinţită la biserică aici, să ştie că prin credinţă, Dumnezeu va face să înflorească multe ramuri în sufletele lor care nu se vor lua de acolo, care vor parfuma viaţa lor.
La o biserică din Constanţa, enoriaşii care stăteau la coadă, au fost goniţi de poliţişti. La sat, cei bătrâni au îndurat cu greu gândul că nu au putut merge la slujbă.
”Se cunoaşte că nu nu mai e casa Domnului unde ne alinam durerea şi suferinţa. Ne întâlneam cu părintele. Ne e dor de glasul lui”, spune o credincioasă.
Duminica Floriilor aminteşte de intrarea Domnului în Ierusalim unde a fost întâmpinat cu ramuri de măslin. Pentru prima dată, creştinii au sărbătorit Floriile fără ieşiri la iarbă verde.
Pe lângă credinţă, în această perioadă, trebuie să dăm dovadă şi de înţelepciune. Cel mai sănătos sfat este să stăm acasă.
NELU TĂTARU, Ministrul Sănătăţii: Sunt sărbători creştine, dar trebuie să înţeleagă toată lumea că de felul în care gestionăm aceste sărbători creştine, depind sărbătorile din următorii ani.