Importul de carne de porc a ajuns la 85%, din cauza pestei
Porcul de Crăciun va fi cumpărat de pe internet anul acesta. Doar acolo mai curg ofertele. În sate, oamenii se tem să vândă animale necunoscuţilor. Puţini sunt producătorii care mai au anunţuri la poartă. S-au temut de pestă şi au crescut mai puţine animale.
De Redactia Observator la 29.10.2019, 21:11Porcul de Crăciun va fi cumpărat de pe internet anul acesta. Doar acolo mai curg ofertele. În sate, oamenii se tem să vândă animale necunoscuţilor. Puţini sunt producătorii care mai au anunţuri la poartă. S-au temut de pestă şi au crescut mai puţine animale. Iar efectele se văd deja pe piaţă. Sunt preţuri record la carnea de porc. Şi vor creşte până la Crăciun.
Ţăranii negociază până la ultimul leu pentru porcii din ogradă. De frica pestei porcine, anul acesta au crescut mai puţine animale.
Unul dintre ei spune că "am crescut doi porci, pentru mine! O să îi tai. Unul la fată, unul pentru mine! Nu mai poţi să mai vinzi că nu te lasă! Că e bolnav, că e nu ştiu cum".
Cei care au crescut porci pentru a-i vinde de Crăciun, încearcă să recupereze din pierderi. Au mărit preţurile şi se grăbesc să vândă. Mai ales dacă focarul de pestă e în apropiere.
Şi site-urile de profil sunt pline de anunţuri cu porci de vânzare.
Faţă de anul trecut, preţul cărnii de porc a crescut deja cu aproape 30 la sută. În doar câteva judeţe din ţară, porcul în viu se mai vinde sub 10 lei kilogramul. Cel mai ieftin este în Vaslui: opt lei. Cel mai scump în judeţul Vâlcea: aproape 13 lei. În pieţe, preţurile sunt şi mai mari.
Sorin Cristea, crescător de porci: S-ar putea ca preţul să ajungă şi 15 lei pe kilogram, pentru că nu sunt porci pentru sacrificat la Craciun
Fermele românești mai asigură doar o treime din necesarul de consum. Diferența vine din afara țării.
Dragoş Frumosu, preşedintele Sindicatelor din Industria Alimentară: Importurile au crescut de la 55% acum un an de zile la 85%. Oamenii mai pot cumpăra din târgurile special amenajate în judeţele unde nu este pericolul de pestă porcină
Ultimul raport al Autorității Naționale Sanitar-Veterinare arată că 25 de judeţe sunt afectate de virusul pestei porcine. Comisia Europeană a interzis însă exportul de carne din 29 de judeţe.