România e patria mall-urilor. Nu producem mai nimic, dar consumăm de 4 miliarde de euro anual
Mari fabrici au dispărut, mall-urile au luat locul lor. În 2018, vom avea peste o sută de centre comerciale în România.
De Redactia Observator la 23.01.2018, 22:08Mari fabrici au dispărut, mall-urile au luat locul lor. În 2018, vom avea peste o sută de centre comerciale în România. Cele mai multe dintre ele sunt ridicate pe foste platforme industriale. Specialiştii cred că astfel economia bazată pe consum va atinge niveluri record.
Mall-ul. Centrul economic al oraşului. Punctul fierbinte în care, la orice oră din zi, e un maraton. Shopping-ul a devenit, pentru mulţi, un stil de viaţă. Iar cifrele prezintă cel mai bine noua economie. Într-un singur an, românii au lăsat la cumpărături, patru miliarde de euro.
Pe hartă, Capitala are cele mai multe mall-uri, iar specialiştii spun că, pentru investitori, este abia începutul expansiunii.
În anii `90, ideea de mall era inexistentă în România, Bucureştiul era un oraş cu câteva zeci de fabrici, care ocupau suprafeţe mari atât în zona centrală, cât şi spre periferie. Timpuri Noi, Tricodava, Electrotehnica, Laromet sau Electroaparataj sunt doar câteva exemple. Pe terenurile lor vor apărea însă noi galerii comerciale, dar şi clădiri de birouri.
Din mari producători ne-am transformat în mari consumatori. Sunt 19 ani de când în România s-a înfiinţat primul centru comercial şi iată că în 2018 vom avea peste 100. Doar în Capitală, pe terenul a peste 40 de platforme industriale s-au construit clădiri de birouri şi mall-uri.
În zona de vest a Capitalei trei mall-uri au fost construite pe aşa-zisele circuri ale foamei, gândite de Nicolae Ceauşescu ca nişte pieţe agroalimentare. Ei bine, aceste mall-uri au anual milioane de vizitatori.
În jurul lor au înflorit şi afacerile cu imobiliare. Apartamentele s-au scumpit peste noapte, chiar şi cu opt mii de euro, doar pentru aşezarea strategică. Astfel, şi traficul a devenit tot mai sufocant.