Îngheţarea preţurilor a stârnit nemulţumirea ministrului Agriculturii
Teoretic, îngheţarea preţurilor la sute de produse de bază este un lucru benefic, mai ales în condiţii de pandemie, dar şi de apropiere a sărbătorilor pascale.
De Redactia Observator la 31.03.2020, 13:55Teoretic, îngheţarea preţurilor la sute de produse de bază este un lucru benefic, mai ales în condiţii de pandemie, dar şi de apropiere a sărbătorilor pascale.
Numai că această decizie, adoptată de câteva mari lanţuri de magazine, a stârnit nemulţumirea ministrului agriculturii. Acesta spune că este o modalitate sigură de a-i distruge pe micii producători.
Un mare retailer cu magazine în toată ţara a plafonat deja preţurile pentru 500 de produse până de Paşte. Pe listă nu sunt doar alimente esenţiale , ci şi hîrtie igienică, scutece şi băuturi carbogazoase.
Îmbulzeala din magazine care s-a creat la declanşarea stării de urgenţă a dus la creşterea unor preţuri, potrivit datelor de la consiliul concurenţei. Pâinea, ouăle, legumele sau carnea s-au scumpit chiar şi cu 20 în ultima lună.
Bogdan Chiritoiu, presedintele consiliului concurentei: E un semn de responsabilitate. E o perioadă agitata si totdeauna e multa nesiguranta si in perioadele astea pot sa apara abuzuri. Ştiti ca se spune de speculantii de razboi. Lucrurile pot fi reglate astfel incat sa nu fie cresteri foarte mari de preturi.
Dragos Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară: Ar fi trebuit sa luam o masura foarte importanta privind oprirea acestei bisnite de care profita anumiti indivizi intr-o perioada de criza. Masura plafonarii preturilor de un mare retailer din romania este binevenita.
Guvernul este însă de altă părere. Plafonarea preţurilor va afecta, în primul rând, producătorii.
Adrian Oros, ministrul Agriculturii: În momentul in care se face acest lucru fara sa existe această intelegere intre cele 3 inele ale acestui lant in care fiecare sa-si negocieze marfa de profit intre ei exista pericolul ca primii care sa intre in incapacitate de a lucra sa fie producatorii si procesatorii mici
Reprezentanţii industriei alimentare cer românilor să cumpere responsabil.
Dragos Frumosu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară: La potentialul de a produce pe care noi il avem este imposibil sa ramanem fara mancare romanii nu au bani. Cat isi pot cumpara din magazine intr o luna de zile in conditiile in care veniturile sunt 75% din venitul brut?
Pandemia de coronavirus a umflat preţurile şi în Europa. În Torino, legumele şi fructele sunt mai scumpe cu 200%, iar alcoolul cu aproape 40%.
În Marea Britanie, oamenii nu au voie să cumpere mai mult de cinci produse din anumite categorii, cum ar fi dezinfectanţi, paste, lapte şi conserve.