Internetul, un refugiu periculos pe timp de pandemie. Elevii, cei mai expuși în mediul online
A sta cu orele pe Facebook, Instagram sau Tik Tok a devenit o obişnuinţă în pandemie. De la lună la lună, numărul utilizatorilor de pe platformele digitale a crescut vertiginos. În încercarea de a se distanţa fizic, dar şi de a-şi ocupa altfel timpul, milioane de oameni s-au orientat spre mediul online. O mişcare de înţeles, spun psihologii, dar foarte periculoasă, pentru că poate provoca dependenţă.
De Laurenţiu Rădulescu la 11.10.2020, 21:50- 180 de miliarde de ore a petrecut oamenirea în mediul online, în lunile iulie şi august
- Facebook, Instagram, Youtube sau TikTok au fost printre cele mai accesate platforme
180 de miliarde de ore a petrecut oamenirea în mediul online, în lunile iulie şi august. Raportat la populaţia planetei, o medie de 23 de ore pe internet pentru fiecare om de pe Terra. Restricţiile aduse de pandemie, dar şi nevoia de informare în timp real i-au făcut pe oameni să petreacă, zilnic, ore în şir, butonând la dispozitive electronice.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Îţi dai seama de un contrast, în viaţa reală nimeni nu bagă pe nimeni în seamă în pandemie. În viaţa reală lumea e mititică, e zdrobită panicată, autorităţile nu mai au timp, medicii nu mai au timp. Toată lumea este stresată. Aşa că te duci într-o lume paralelă, în care pentru câteva secunde, minute devii stăpânul propriului tău domeniu.
Iar nevoia de exprimare şi interacţiune a fost cât se poate de stringentă în ultimele luni, cred specialiştii. Facebook, Instagram, Youtube sau TikTok au fost printre cele mai accesate platforme.
Utilizator: Am stat foarte mult pentru că efectiv mă plictiseam. Și am stat doar acasă, mai ales în pandemie. De obicei stăteam pe social media.
Laurențiu Rădulescu, reporter Observator: Și nu doar orele petrecute pe aplicații au crescut ci și sumele cheltuite de utilizatori pentru diferitele aplicații pentru smartphone. Iar diferența este destul de mare, 20% față de 2019.
În România cei mai mulţi utilizatori de internet în perioada pandemiei Covid-19 sunt elevii.
Majoritatea preferă jocurile pe tabletă sau telefon şi ajung să petreacă până la 4 ore zilnic în mediul online doar pentru aceste distracţii, pe lângă timpul petrecut pentru cursuri sau teme.
Pe lângă dependeţă, specialiştii atrag atenţia că există şi pericolul ca tinerii să adere la tot felul de grupuri cu idei periculoase, care sunt extrem de active în această perioadă.
Gabriel Diaconu, medic psihiatru: Dacă ai un copil şi vezi că intră cumva în vâltoarea asta a unei comunităţi largi cu un guru sau ceva ar trebui să îţi fie puţin teamă. Pentru că popularitatea nu e totuna cu competența.
Soluţia, spun specialiştii, ar trebui să vină în primul rând din partea părinţilor. Aceştia trebuie să găsească energia şi să îşi mobilizeze copiii şi spre alte lucruri în această perioadă, cum ar fi practicarea unui sport sau găsirea unui hobby care să nu implice vreun dispozitiv electronic.