Lacul de Smarald, cel mai bine păstrat secret din Apuseni
I se spune Lacul de Smarald şi este cel mai bine păstrat secret din Apuseni. Descoperim astăzi o întindere de apă de un verde fascinant, înconjurată de păduri, unde turişti din toată lumea găsesc liniştea absolută. Mai ales toamna, când arborii au zeci de nuanţe ruginii.
De Redactia Observator la 01.09.2019, 00:18I se spune Lacul de Smarald şi este cel mai bine păstrat secret din Apuseni. Descoperim astăzi o întindere de apă de un verde fascinant, înconjurată de păduri, unde turişti din toată lumea găsesc liniştea absolută. Mai ales toamna, când arborii au zeci de nuanţe ruginii.
Cum treci munţii Trascăului, prin mijlocul pădurii, dai de o privelişte care îţi taie răsuflarea. Un lac de o culoare ireală, ascuns între versanţi verzi şi rupt de civilizaţie. Este Iezerul Ighiel, cel mai mare lac de baraj natural pe calcare din România. Turiştii care ajung aici, pe jos sau pe două roţi, rămân vrăjiţi de peisaj.
Un turcoaz care, pe hartă, pare un mic punct neînsemnat. Însă, odată ce te apropii de mal, măreţia lacului ţi se dezvăluie în toată spledoarea. Adânc de 9 metri, se întinde pe o lungime de de 440 de metri şi e considerat poarta de intrare în Apuseni.
Nimic nu tulbură liniştea celor care ajung aici. Pe lacul aflat într-o arie protejată, orice ambarcaţiune este interzisă. O singură cabană, pe care turiştii o pot închiria, străjuieşte malurile abrupte. În zonă nu există nici poluare, nici semnal la telefon.
Lacul de smarald atrage în Alba inclusiv turişti străini. Erich vine din nordul Germaniei special ca să pedaleze prin mijlocul munţilor şi ştie deja că se va întoarce în ţara noastră.
Din cele aproape 3.500 de lacuri pe care le are România, Iezerul Ighiel este unul dintre cele mai frumoase. Mai ales toamna, când pădurile de foioase care îl înconjoară capătă culori superbe.