Lacul Vida, paradisul ascuns din Bihor, dezvăluie un peisaj de poveste
Într-o zonă deluroasă din judeţul Bihor ni se dezvăluie un peisaj de poveste. La 60 de km de Oradea, înconjurat de pădure, Lacul Vida hipnotizează cu a sa culoare turcoaz.
De Redactia Observator la 24.11.2019, 13:30Într-o zonă deluroasă din judeţul Bihor ni se dezvăluie un peisaj de poveste. La 60 de km de Oradea, înconjurat de pădure, Lacul Vida hipnotizează cu a sa culoare turcoaz. Deși este o construcție artificiala pentru minele care extrăgeau pe vremuri bauxita, lacul a ajuns astăzi o destinație turistică tot mai căutată.
O singură privire asupra satului ascuns între dealuri şi munţi, în inima Transilvaniei - şi frumuseţea sa te cucereşte pe loc.
Gheorghe Calin, primarul din Gura Raului: La Gura Râului, cine vine şi revine! Trebuie să-l facem pe turist să revină!
E legea nescrisă care i-a transformat pe localnicii din Gura Râului în cele mai bune gazde. În casele păstrate ca pe vremea bunicilor, oaspeţii îşi retrăiesc pentru câteva zile copilăria.
Sunt fascinaţi de tradiţii, de peisaje, de tihna în care trăiesc oamenii de aici. Dar, mai presus de orice, de bunătatea lor.
Chivuta Campean, administrator pensiune: Mergând pe stradă, la plimbare, oamenii te salută, pentru că aşa sunt obişnuiţi, indiferent că eşti străin sau de-al locului, te salută şi este o bineţe, o dat un bine, e o stare de bine. Nu degeaba şi Lucian Blaga spunea "Gura Râului, Gura Raiului"
Şi mai e o regulă în satul de la poalele munţilor Cindrel. pls aici cadre din camara Nimeni nu pleacă flămând de aici. Înţelegi că ai ajuns în mijlocul unui paradis gastronomic când însuşi primarul îţi înşiră cu mândrie meniul.
Gheorghe Calin , primarul din Gura Raului: Hai să începem cu un rachiu înainte, o pâine de casă, o brânză preparată bio aici de ciobanii din munţii noştri, o slănină.
Iar oaspeţii tot vin, în număr tot mai mare de la un an la altul, pe măsură ce faima bucătăriei ciobăneşti de lângă Sibiu se răspândeşte.
După o seară ca la stână, turiştii pot vizita şi oraşul Sibiu, aflat la numai 30 de kilometri distanţă, unde târgul de Crăciun rămâne deschis până la anul.