Locuințele-fantomă, o problemă națională. Locatarii nu au acte de proprietate şi nu-şi pot face asigurare
După ce un bloc fantomă a fost mistuit de flăcări în Bucureşti, iar zeci de familii au rămas pe drumuri, locatarii unor mansarde din Braşov au intrat şi ei în panică! Oamenii spun că se află într-o situație similară: nu au acte de proprietate şi, prin urmare, nu-şi pot asigura locuinţele în caz de incendiu.
De Redactia Observator la 12.09.2018, 16:40După ce un bloc fantomă a fost mistuit de flăcări în Bucureşti, iar zeci de familii au rămas pe drumuri, locatarii unor mansarde din Braşov au intrat şi ei în panică! Oamenii spun că se află într-o situație similară: nu au acte de proprietate şi, prin urmare, nu-şi pot asigura locuinţele în caz de incendiu. Apartamentele lor sunt în mansardele pe care un dezvoltator imobiliar le-a construit peste nişte blocuri vechi, de patru etaje.
Mansardele au fost construite din 2008, iar dezvoltatorul imobiliar a avut doar acordul proprietarilor din blocuri și autorizațiile provizorii.
Primăria Brașov a refuzat să-i dea autorizaţie de construire, pentru că, spun autorităţile, din actele depuse de dezvoltator lipseau tocmai expertizele tehnice privind rezistenţa clădirii.
Mai mult, mansardele au fost înălţate şi fără avizul celor de la ISU.
Oamenii au cumpărat apartamentele din mansarde încă de pe vremea când acolo era un şantier. Unii le-au achitat integral, alții au plătit un avans, iar diferenţa o plătesc în rate, direct la dezvoltator.
Indiferent de câţi bani au dat, cumpărătorii au rămas cu promisiuni, iar dezvoltatorul nu a finalizat actele de vânzare.
Speriaţi de incendiul din Bucureşti care a lăsat pe drumuri zeci de familii, oamenii au încercat să discute cu dezvoltatorul, pentru a deveni proprietarii de drept ai locuinţelor.
Braşovenii au cerut ajutor şi de la primărie, pentru a-şi intabula locuinţele, dar autorităţile locale nu au nici o pârghie legală pentru a-i ajuta.
Demersul trebuie făcut de către dezvoltator. Este o relaţie contractuală între cel care a construit şi cel care a cumpărat, cu nişte obligaţii asumate de fiecare parte.
Acum, oamenilor nu le rămâne de făcut decât să îşi caute dreptatea în sala de judecată.