Mamă în lacrimi, despre momentul în care fiica transgender ar fi fost umilită pe aeroportul din Cluj: ”Pe mine mă doare foarte mult”
O femeie transgender acuză că ar fi fost jignită de angajaţii aeroportului şi apoi încuiată într-o cameră timp de o oră pe motiv că nu era îmbrăcată în bărbat şi nu vorbea româneşte! Mama fetei povesteşte pentru Observator trauma prin care ar fi trecut tânăra.
De Redactia Observator la 06.07.2021, 20:38Incidentul ar fi avut loc pe 15 iunie, pe aeroportul din Cluj Napoca. La controlul de paşapoarte, femeia ar fi fost oprită de angajaţii din aeroport pe motiv că, deşi în acte este bărbat, realitatea arată altceva. Este varianta pe care chiar mama fetei o povesteşte pentru Observator.
Mama tinerei: Îmi ziceau: De ce nu vorbeşti româneşte? Tu eşti român şi tu eşti bărbat, trebuie să vorbeşti româneşte, dacă nu vorbeşti româneşte, nu treci graniţa! Ea e copilul meu şi pe mine mă doare foarte mult când ea păţeşte chestii de-astea. Nu las lumea să-şi bată joc de copilul meu.
Sunt lacrimile unei mame care vorbeşte revoltată despre traumele copilului său transgender, cu cetățenie română și domiciliu în străinătate.
Mama tinerei: Când fata şi-a dat pasaportul, erau doua doamne, şi una dintre ele i-a luat paşaportul şi a intrebat-o daca este ea în fotografie şi dacă paşaportul e al ei . A intrebat-o că dacă e bărbat, de ce se îmbracă femeie. A incercat cu educaţie să îi explice la doamna că nu ştie limba romană, dar ar putea să vorbească în engleză, iar cealaltă doamnă a sărit şi a început să zbiere la fată şi ea înţelegea doar 'bărbat, bărbat, bărbat' şi i-a zis "Dacă nu vorbeşti în română, nu treci graniţa, nu pleci de aici!'
Potrivit mamei, fata ar fi fost reţinută timp de o oră, i s-ar fi verificat bagajele şi actele şi abia apoi ar fi lăsat-o să treacă spre poarta de îmbarcare. Varianta poliţiei de frontieră este alta: spun că au verificat imaginile de pe camere şi incidentul nu există.
Fabian Bădilă, purtător de cuvânt, Poliţia de Frontieră: Persoana în cauză, cetăţean român de sex masculin, conform documentelor de călătorie s-a prezentat pe sensul de ieşire din ţară cu semnalmente de sex feminin, şi anume, vestimentaţie şi machiac. Controlul de frontieră având o durată de 2 minute şi 40 de secunde. Controlul de frontieră a fost efectuat cu respectarea procedurilor în vigoare fără a se folosi un limbaj abuziv ori discriminatoriu la adresa persoanei.
Asociaţia care apără drepturile LGBT trage un semnal de alarmă
Asociaţia care se ocupă cu drepturile LGBT în România atenţionează că nu există proceduri pentru astfel de situaţii.
Vlad Viski, director Mozaiq: Persoanele transgender, în România, se confruntă mereu cu această problemă a actelor de identificare în relaţia cu poşta, anaf, banca, oriunde ne arătăm buletinul. Pentru că statul nu recunoaşte identitatea de gen a persoanelor transgender.
Organizaţia spune că ar putea chiar să facă plângere penală după ce vor fi vizionate imaginile, iar angajaţii - identificaţi. Multe acte de discriminare se transforma in procese la CEDO. Cea mai recenta condamnare a fost chiar pe 1 iunie. În acest clasament al proceselor pierdute la CEDO, ţări precum Rusia, Turcia şi Ucraina stau mult mai bine decât noi.