Mâncăm mezeluri româneşti, făcute din carne nemţească
Mâncăm mezeluri tradiţionale româneşti, preparate cu carne din import. Asta pentru că nu producem suficientă carne de porc. Ţări precum Germania, Spania sau Danemarca au luat cu asalt piaţa românească şi furnizează 70 la sută din materia primă folosită pentru mezeluri
De Redactia Observator la 31.01.2015, 20:00- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Mâncăm mezeluri tradiţionale româneşti, preparate cu carne din import. Asta pentru că nu producem suficientă carne de porc. Ţări precum Germania, Spania sau Danemarca au luat cu asalt piaţa românească şi furnizează 70 la sută din materia primă folosită pentru mezeluri
Embargoul impus de Rusia produselor din carne provenite din spaţiul Uniunii Europene aduce astfel crescătorilor români de porci pierderi uriaşe.
Din luna aprilie intră în vigoare regulamentul european privind etichetarea cărnii, care prevede obligativitatea înscrierii ţării de origine a produsului sau a materiei prime utilizate. Astfel, eticheta unui salam catalogat ca fiind românesc ar putea arăta că produsul de la raft conţine, de fapt, slănină din Germania şi muşchi din Danemarca.
Abatoare avem, dar producem prea puţină carne. În România sunt sacrificaţi anual 4 milioane de porci. În Germania, de exemplu, 58 de milioane. Aşa că ţara noastră cumpără carne de porc congelată de la producătorii străini.
Crescătorii autohntoni sunt astfel loviţi din două părţi. Cei mai mulţi nu pot exporta marfa pentru că nu se încadrează în toate rigorile europene. În ţară, pot vinde carnea la un preţ mai mic, la carcasă, deoarece producătorii de mezeluri nu sunt interesaţi să cumpere porci întregi, ci doar anumite bucăţi.
Doar cei care cumpără carcase de porc îşi pot da seama că marfa e românească pentru că este ştampilată.