Mangaliţa îşi face loc pe masa de Crăciun. Din 2018, ministerul Agriculturii va oferi fermierilor, gratuit, rase de porci pe cale de dispariţie
Anul ăsta, românii se înfruptă din toate bucatele pregătite din carnea de porc. Însă, din 2018, mesele ar putea fi pline cu delicatese din Mangaliţa şi Bazna.
De Redactia Observator la 25.12.2017, 22:03- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Anul ăsta, românii se înfruptă din toate bucatele pregătite din carnea de porc. Însă, din 2018, mesele ar putea fi pline cu delicatese din Mangaliţa şi Bazna. Rase de porci valoroase, cu mai puţină grăsime, pe care ministerul Agriculturii promite că le va susţine într-un program inedit. Va oferi porcii gratuit fermierilor pentru a salva rasele aflate acum pe cale de dispariţie.
Fermierii vor putea primi fiecare între doi şi zece porci, din rasele Mangaliţa şi Bazna.
Ion Roşu, de la Direcţia Politici de Piaţă MADR: "Cei care vor oferi aceşti purcei spre vânzare, vor primi de la stat suma de 250 de lei pe purcelul înţărcat la o greutate minimă de 10 kg."
Ideea susţinerii acestei rase valoare a venit după ce Ministerul Agriculturii a fost întâmpinat de un producător din Alba cu jambonul de Bazna.
Demnitarul s-a înfruptat cu patimă din ciolanul adus în portbagaj.
A aflat atunci că rasa e pe cale de dispariţie. În timp ce străinii, de pildă spaniolii, o transformă în delicatesă.
Nutriţioniştii recomandă carnea cu mai puţin colesterol, însă, depinde de modul în care fermierii îşi hrănesc porcii.
Cristian Mărgărit, nutriţionist: "Pot exista diferenţe privind tipul de grăsime pe care îl depune animalul respectiv. poate chiar cantitatea de colesterol. Poate să fie mai sănătos în funcţie de nutreţ, în funcţie de ce a mâncat."
La auzul veştii că ar putea primi porci gratuit, fermierii au fost încântaţi. Cu toate acestea, se tem că nu vor avea loc să-şi vândă marfa în pieţe.
Mihai Lazăr, crescător de porci: "Noi, crescătorii, n-am mai fost încurajaţi, n-am mai putut să intrăm cu porcii să-i vindem în târguri, a fost un ciocan în capul crescătorilor de porci."
Autorităţile şi-au luat măsuri de precauţie dacă vor exista fermieri care nu vor să dea mai departe jumătate din carne către procesatori, aşa cum prevede proiectul. Anunţă că vor merge în instanţă, ca să recupereze banii investiţi.