Mărţişoare artizanale, pregătite cu migală de meşterii români. "Sunt pensionar, dar ţin cu dinţii de acestă meserie"
Vorbim despre mărţişoare, mai exact despre cât timp şi câtă migală sunt necesare pentru crearea accesoriului perfect. Artizanii şi artiştii plastici au început lucrul cu luni înainte de sărbătoarea primăverii, pentru ca rezultatul să fie unul impecabil.
De Sorin Tanţoş la 11.02.2022, 18:15- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
De la bufniţe, fluturi şi buburuze, până la flori, motive tradiţionale sau personaje din poveşti, toate prind contur în mâinile meşterilor şi artiştilor plastici. În atelierul Rodicăi, mărţişorul perfect se face din lemn. Şi lista poate continua. Pentru ca toate acestea să fie gata de Mărţişor, pregătirile încep cu luni înainte. O singură broşă se realizează în câteva zile. Procesul este extrem de migălos, iar până la micul accesoriu, bucăţica de lemn trece prin trei etape: se sculptează cu atenţie, se pictează, iar la final se lăcuieşte. De prima etapă se ocupă soţul Rodicăi.
Mărţişoarele artizanale, realizate cu dăruire şi migală
"Se desenează pe lemn şi după aia vine prelucrată. Aşa arată floarea de colţ, la care mai vin cu câteva detalii, după care soţia le pictează", arată bărbatul. "La noi în familie soţul este sculptor, lucra cu lemn şi voiam să fiu ca el, să fiu liberă. Îmi place ceea ce fac, fac cu drag şi eu zic că în momentul în care faci din suflet, cu dăruire, cu siguranţă iese un lucru bun şi de calitate", crede Rodica Milășan, artist plastic. Broşele create de Rodica pot fi purtate nu doar de Mărţişor, ci pe tot parcursul anului, datorită versatilităţii lor.
Cum se fac mărţişoarele din sticlă de murano
Într-un alt atelier, sticla nobilă de murano este la loc de cinste. Confecţionarea mărţişoarelor a început aici încă din decembrie. "O să vedeţi, când se răceşte se relevează culorile şi o să fie extraordinar de simpatic mărţişorul. Se pot face tot ce vreţi dumneavoastră: de la căţeluşi, fluturaşi, pisicuţe."
Alexandru Rotar este meşter sticlar de aproape 50 de ani, iar lucrările lui au depășit de mult granițele țării. "E foarte multă muncă, foarte multă pasiune. Eu sunt pensionar, dar ţin cu dinţii de acestă meserie care e păcat că se duce", spune el. Iar cu un ajutor de nădejde, munca devine o plăcere. "Eu îmi ajut foarte mult bunicul pentru a-mi face mărţişoare şi lucruri foarte importante în ziua de astăzi", mărturiseşte Mara, nepoata meşterului.
Datorită unicităţii şi frumuseţii lor, tot mai mulţi oameni sunt atraşi de mărţişoarele artizanale, în detrimentul celor de duzină.