Antena Meniu Search
x

Video Sate tradiţionale în miniatură, realizate cu migală în atelierul unui meşter din Deva. "Casa bunicilor" devine material didactic

Un muzeu al satului românesc în miniatură. Asta am găsit în atelierul unui tânăr meşter în lemn, din Deva, care realizeaza machete inspirate din case tradiţionale româneşti. Miniaturile sale sunt adevărate opere de artă care reconstituie până în cel mai mic detaliu gospodăriile ţărăneşti.

de Laura Oană

la 15.11.2021, 16:56

Vezi și

Pentru ca toate casele în miniatură să iasă perfect, e nevoie de multă răbdare şi îndemânare. "Trebuie măsurat totul la milimetru, trebuie tăiat cât se poate de finuţ, dacă dai un pic mai tare poate să sară din lemn, că lucrez cu brad. Lucrez cam 4-5 ore pe zi la una din asta", explică Radu Fachin, artizan.

Sate hunedorene în miniatură, realizate cu migală în atelier

Căsuţele lui Radu Fachin copiază tipare din satele hunedorene, la o scară de unu la 20. Unele piese pe care le foloseşte sunt minuscule şi realizate cu multă migală. "O subţiez bucată cu bucată şi o fac mai subţire şi după am nişte procese în care încerc să-i dau o culoare", arată el. "Sunt asigurat cu cadourile de Crăciun, nu trebuie să le mai cumpăr pentru că le fac eu. De multe ori căut să văd ce au nevoie sau ce aş putea să le mai fac."

Obiectele sunt la mare căutare în târgurile de Crăciun şi nu numai

Radu Fachin este unul dintre meşteşugarii nelipsiţi din târgurile de Crăciun. Vine în fiecare an cu piese noi, care îi impresionează pe clienţi. "Foarte faine. Foarte frumoase. Multă muncă, da. Mai rar vezi. Chiar foarte rar", sunt de părere doi tineri. Radu poate face chiar şi obiecte mai mari, pentru curte şi grădină. "Putem să ne ţinem mănuşile, foarfecele, de grădinărit", spune Radu Fachin.

Colecţia de căsuţe ţărăneşti se îmbogăţeşte pe zi ce trece. Tânărul artizan are, mai nou, comenzi de la dascăli, care vor să le arate elevilor cum aratau casele bunicilor lor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Sate tradiţionale în miniatură, realizate cu migală în atelierul unui meşter din Deva. "Casa bunicilor" devine material didactic