Mărţişorul, vedeta începutulului de primăvară
În ciuda pandemiei, Sărbătoarea Mărţişorului, cel mai cunoscut simbol al primăverii, este celebrată şi anul acesta cu bucurie. În Bucureşti, sute de oameni au stat la coadă la mărţişoare chiar şi o oră şi nu au părut deloc deranjaţi. Iar meşteşugarii de toate vârstele, din toate colţurile ţării, au pregătit modele inedite de mărţişoare, pentru toate gusturile.
De Redactia Observator la 02.03.2021, 16:41Sute de oameni au aşteptat liniştiţi să le vină rândul să intre la târgul de mărţişor găzduit de Muzeul Tăranului Român. Distanţaţi şi cu măşti, s-au bucurat de ziua însorită.
„Eu am căutat şi pe pagina de Facebook şi cred că merită aşteptarea”.
La Iaşi, meşterii populari nu au avut acelaşi succes. Goniţi de ploaia rece, cumpărătorii nu s-au înghesuit la mărţişoare.
Florin Cramariuc, meşter popular: „Eu nu vând mărţişoare. Eu vând poveşti”.
Primele mărţişoare
Confecţionate din diferite materiale viu colorate şi în forme variate, mărţişoarele iau forma imaginaţiei artistului.
Primele mărţişoare au fost făcute din astfel de şnururi care erau făcute din lâna albă şi neagră. Ulterior firul negru a fost înlocuit cu un fir de culoare roşie şi aşa a ajuns să existe mărţişorul cum îl cunoaştem noi astăzi.
La Timişoara, sunt mărţişoare ce capătă o semnificaţie aparte. Meşteşugarii sunt... persoane cu dizabilităţi intelectuale.
Împărțiţi în grupe, 11 astfel de artişti lucrează în fiecare zi, câte 4 ore, la mărțișoarele terapeutice. E munca de echipă a unor oameni speciali, care lucrează cu migală şi pasiune pentru a le aduce bucurie celor din jur.
Luminița: Îţi place ce faci aici la centru? Da, îmi place foarte mult, şi chiar mă bucur că lucrez, că sunt angajată aici”.
Misiune de sezon
Mărțișoarele create sunt disponibile în magazinul online al unui ONG. Munca lor nu rămâne neapreciată. Cu banii adunați, fundația își poate continua activitățile sociale.
„Avem pe masă câteva plăci de lego pe care astăzi le vom folosi să creăm câteva mărțișoare”.
Tot în Timişoara, prichindeii pasionaţi de lego au dat nas în nas cu programarea. Mâinile lor manevrează cu dibăcie piesele, iar imaginaţia le permite să vadă dincolo de bucăţile de plastic.
„Am făcut un fluture şi nişte mărţişoare în formă de inimă”.
Pentru copii, mărţişoarele au devenit o simplă misiune... de sezon.
De obicei construiesc roboței din lego și după îi programez.
Pentru privitori, misiunea pare complicată. Pentru cei mici, însă, bazele programării sunt puse sub amprenta jocului.
Fie ele clasice sau în diverse modele, mărţişoarele sunt cele mai vânate cadouri. Şi vor rămâne "vedetele" săptămânii următoare.