Masa de Crăciun, mai scumpă din cauza pestei porcine
Cu două săptămâni înainte de Crăciun, scumpirea cărnii de porc dă peste cap planurile gospodinele pentru masa festivă. Unele dintre ele se gândesc deja cum să înlocuiască produsele tradiţionale.
De Redactia Observator la 12.12.2019, 17:01- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Cu două săptămâni înainte de Crăciun, scumpirea cărnii de porc dă peste cap planurile gospodinele pentru masa festivă. Unele dintre ele se gândesc deja cum să înlocuiască produsele tradiţionale. Asta pentru că preţul cărnii de porc s-a dublat în această perioadă, din cauza pestei porcine.
Este forfotă mare în fabricile de mezeluri din ţară. La Harghita, procesatorii se plâng că sunt nevoiţi să aducă carne de porc din Uniunea Europeană.
Kovacs Zoltan, director general fabrică de mezeluri: Anul acesta nu am cumparat nici măcar un kilogram de carne din România. Acum din strainatate mai mult din Ungaria, Cehia, Solvacia. E o criză europeană. Şi dacă includem China e o criză mondială.
Aşadar, porcii sunt mai puţini şi costă tot mai mult. Faţă de acceaşi perioadă a anului trecut, un kilogram de carne de porc se vinde în magazine cu 15% mai scump. Carcasa de porc a ajuns să coste deja 13 lei kilogramul.
Pot Sandor, inginer de producţie: Faţă de luna ianuarie până acum s-a crescut preţul la carcasa cu peste 60%. Cred că o să mai avem creşteri şi în anul viitor.
Cârnaţii tradiţionali sunt cei mai bine vânduţi pentru masa de Sărbători.
Orban Erzsebet, angajat: Cârnaţul secuiesc la metru, din care tot aşa facem tone. Este un produs foarte bun, din carne curată, maţe naturale, este un produs crud-afumat.
Românii au început deja să îşi facă calcule şi se gândesc serios să găsescă alternative la tradiţionala carne de porc pentru masa de Crăciun.
Localnic: Sunt mulţi care nu îşi pot permite ca să îţi facă o masă aşa festivă de Crăciun. cum făceau de obicei. Putea să se scumpească după Sărbători.
În România, doar două judeţe nu au fost atinse de pestă. Suceava şi Bistriţa-Năsăud. Inspectorii sanitari veterinari iau măsuri drastice pentru a stopa virusul.
Au început prin a limita numărul de porci ce pot fi crescuţi la curte, la maximum cinci animale într-o gosopdărie. Acum continuă lupta împotriva răspândirii virusului cu o serie de controale în trafic.
Robert Chioveanu, preşedinte ANSVSA: Controalele se desfăşoara începând cu data de 1 decembrie până pe 6 ianuarie. Cei care sunt prinşi cu porcul în portbagaj vor fi sancţionaţi. După caz porcul va fi confiscat şi va merge către o unitate de incinerare, atunci când sunt întrunite elemente de lipsa de documente, lipsa unor acte pentru transport.
Specialiştii spun că preţurile pentru carnea de porc vor continua să crească şi anul viitor.