Maşinile cu motoare mari nu vor mai fi eligibile pentru programul Rabla
Maşinile cu motoare mari, care emit mai mult dioxid de carbon, nu vor mai fi eligibile pentru programul Rabla. Modificarea este o premieră în ţara noastră şi va intra în vigoare odată cu începerea programului.
De Redactia Observator la 18.03.2017, 21:48- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Maşinile cu motoare mari, care emit mai mult dioxid de carbon, nu vor mai fi eligibile pentru programul Rabla. Modificarea este o premieră în ţara noastră şi va intra în vigoare odată cu începerea programului.
Jumătate din maşinile vândute anul trecut fără oprelişti prin Programul Rabla nu mai sunt eligibile în 2017. Anul trecut, aproape 50.000 de maşini cu motoare mari, care emit peste 130 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, au fost înmatriculate. Însă, de anul acesta, conform Ministerului Mediului, astfel de maşini sunt pentru prima data exluse din program.
-În general motoarele de 1.6 benzină care sunt de acum 2-3 ani, 1.8 benzină, nu vor beneficia de programul Rabla.
Producătorii de maşini au motive de îngrijorare, spun specialiştii. Unii vindeau între 60-70% din maşini prin acest program.
-Nu vor reuşi să răzbată decât constructorii care vor investi masiv în tehnologia nepoluantă. Ceilalţti vor trebui să vândă în alte ţări sau să ofere discouturi.
În 2017, voucherele de casare vor fi în jur de 6.500 de lei, la care se va putea adăuga un ecobonus de 1.500 de lei pentru anumite categorii de maşini. Programul Rabla va continua până în 2019, însă maşinile vor fi tot mai bine selectate de la un an, la altul. Eligibile vor fi cele cu emisiile de dioxid de carbon mai mici, adică mai puţin poluante.
-Înseamnă că se vrea introducerea de maşini ecologice şi dă coerenţă programului.
Asta după ce specialiştii au descoperit că emsiile de dioxid de carbon, în cantităţi mari, creează dezechilibre climatice precum ploile acide. Fenomenul a intrat în atenţia oficialilor europeni. Programul Rabla va continua şi pentru maşinile electrice. Cine vrea să îşi cumpere un astfel de autoturism, va primi anul acesta mai mulţi bani de la stat.
-chimbări sunt şi în ceea ce priveşte achiziţia de maşini electrice. Anul acesta, voucherele vor fi de 10.000 de euro pentru cei care îşi cumpără o astfel de maşină. Chiar şi aşa, apetitul românilor pentru astfel de maşini este destul de scăzut. Anul trecut, în timp ce în România s-au cumpărat puţin peste 40 de maşini, în Norvegia s-au achiziţionat aproape 7000.
-E foarte ok să îţi iei o maşină electrică, dar deocamdată în România oamenii nu prea au acces la asemenea maşini, având nişte costuri foarte mari.
În continuare, ţara noastră este deficitară la infrastructura rutieră şi la staţiile electrice de încărcare. Modificările programului Rabla se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului. Deocamdată, oficialii nu ştiu când se vor aloca primele fonduri.