Medicii ar putea primi interzis la demisii pe perioada stării de urgență
Ne pleacă medicii. Din cauza presiunii, a oboselii, de teamă sau din lipsa echipamentelor medicale, tot mai multe cadre medicale îşi depun demisiile pe mesele managerilor. Numai în Mioveni peste 100 de salvatori ar fi decis să renunţe, iar în Arad opt medici şi-au depus dosarele de pensionare.
De Andreea Milea la 30.03.2020, 19:54- Medicii ar putea primi interzis la demisii pe perioada stării de urgență
- Decizia, luată după ce numeroase cadre medicale, de la diferite spitale, și-au înaintat demisia
Ne pleacă medicii. Din cauza presiunii, a oboselii, de teamă sau din lipsa echipamentelor medicale, tot mai multe cadre medicale îşi depun demisiile pe mesele managerilor. Numai în Mioveni peste 100 de salvatori ar fi decis să renunţe, iar în Arad opt medici şi-au depus dosarele de pensionare. În această situaţie, autorităţile pregătesc o nouă ordonanţă militară care ar putea interzice cadrelor medicale să demisioneze în perioada stării de urgenţă. Anunţul vine de la secretarul de stat Horaţiu Moldovan, în exclusivitate pentru Antena 1. Astăzi, numărăm aproape două mii de bolnavi de COVID-19, cu 192 mai mulţi faţă de ieri. 47 de oameni de murit, în timp ce 209 au fost declaraţi vindecaţi.
De teamă, de oboseală, fără echipamente de protecţie, cei de care depinde viaţa noastră, a tuturor, abandonează frontul de luptă. O sută de demisii ale cadrelor medicale sunt numai în Mioveni.
Ion Georgescu, primar Mioveni: Arătați-mi și mie că cineva a venit, o singură dată, și a adus cineva o mască, un combinezon, un echipament. Managerul este sub presiunea salariaților. S-au scris în jur de 100 de demisii care nu s-au înregistrat. L-am rugat pe manager să le înregistreze. Au plecat doar trei.
La Spitalul Fundeni, mai mulţi doctori ar fi intrat în concediu medical. În Rădăuţi, singurul medic infecţionist a intrat în concediu paternal. Iar aseară, autorităţile din Arad au anunţat că şase medici şi-au depus dosarele, iar alte două cazuri sunt în aşteptare.
Gheorghe Domșa, președinte CAS Arad: Există o reacție diferită a fiecărui individ, la frică, la teamă, la necunoscut. Sunt agitați, sunt speriați. Fiecare individ reacționează total diferit. Unii se panichează mai repede și încearcă să își exprime temerile, alții sunt frustrați și încearcă și ei să își exprime temerile. Au nevoie de încurajare, de cineva cu care să discute.
Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Este un moment greu pentru toată lumea, este un moment greu inclusiv pentru cei care sunt în prima linie. Ei trebuie să se gândească că sunt foarte mulți ca dânșii în țară. Eu le mulțumesc pentru ce au făcut până acum, dar trebuie să înțeleagă că acest moment nu-l putem trece cu teamă.
În această criză, fără precedent, autorităţile iau măsuri nemaivăzute de la o zi la alta. În războiul cu un inamic invizibil medicii s-ar putea să nu mai fie lăsaţi să "dezerteze".
Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Se pune problema unei ordonanțe militare care să împiedice demisia. Se discută acest subiect. În perspectiva imediată am făcut o modificare administrativă. Cei care își dau demisia trebuie să aibă un preaviz de 90 de zile.
În plus, şeful DSU pune şi mai multă presiune pe medici. Raed Arafat a anunţat aseară că cei care vor refuza internarea pacienţilor se vor alege cu dosar penal.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţa penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie precum şi a medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi la tratament pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi covid.
Părerile medicilor despre noile reguli sunt împărţite.
Gabriel Tatu, medic cardiolog: Domnul Arafat preferă să-şi ameninţe colegii cu dosare penale în loc să le spună ce a mai făcut pentru ei, câte materiale de protecţie au venit, câte vor mai veni etc.
Beatrice Mahler, manager Institutul "Marius Nasta": Această hotărâre vine, în primul rând, în sprijinul pacientului şi este un lucru bun. Suntem într-o situaţie specială. Măsurile sunt mult mai ferme şi trebuiesc respectate întocmai.
Andrei Vâță, medic primar infecționist: Cred că au fost cazuri, în special la spitalele mari. Îi refuzau şi erau ţinuţi în UPU ore în şir, se puteau degrada, puteau muri, Doamne Fereşte, face alte complicaţii.
În ordonanţa militară patru sunt şi alte reguli noi pentru medici. Doctorii pot fi mutaţi oriunde e nevoie de ei în ţară.
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Pe durata stării de urgenţă personalul menţionat anterior nu poate refuza detaşarea. Dacă detaşarea sau delegarea se face în alte localităţi decât cele de domiciliu unde este detaşată sau delegată persoana au obligaţia de a-i asigura cazarea şi hrana.
Andreea Milea, reporter Observator: O altă măsură ar putea fi pusă în practică odată cu scenariul 4. Astfel, medicii infectați cu covid, însă fără simptome, ar putea să trateze în continuare bolnavii infectați în spitalele din România.
Sub protecţia anonimatului, un cadru medical din prima linie, de la Spitalul carantinat Dimitrie Gerota, a vorbit despre această măsură. Femeia este acum unul din pacienţii cu COVID.
Cadru medical, Spitalul Gerota: Mie mi se pare o măsură corectă. Chiar dacă nu este uşor. Chiar trebuie să facem tot ce se poate. Sunt mulţi care sunt acum pe baricade, care au obosit şi consider că, atâta timp cât primim materialele necesare în vederea protejării noastre, echipamentul necesar, atunci, cel puţin din punctul meu de vedere, consider că trebuie să-mi ajut colegii.
Este o opinie împărăşită de cei mai mulţi medici din România. Doar că eroii în alb chiar au nevoie de costumul alb. Ultimele cifre arată că numpărul infectaţilor din România a ajuns la 1.952. 15 la sută dintre ei, sunt cadre medicale. 91 de medici, 90 de asistente, 26 de infirmiere, opt îngrijitoare şi 70 de angajaţi din personal auxiliar.
33 de români infectaţi cu coronavirus sunt în stare gravă. Unul dintre ei e un medic, şefa sectiei ATI de la Spitalul Gerota.