Antena LIVE

Medicii ar putea primi interzis la demisii pe perioada stării de urgență

Ne pleacă medicii. Din cauza presiunii, a oboselii, de teamă sau din lipsa echipamentelor medicale, tot mai multe cadre medicale îşi depun demisiile pe mesele managerilor. Numai în Mioveni peste 100 de salvatori ar fi decis să renunţe, iar în Arad opt medici şi-au depus dosarele de pensionare.

De la 30.03.2020, 19:54

Ne pleacă medicii. Din cauza presiunii, a oboselii, de teamă sau din lipsa echipamentelor medicale, tot mai multe cadre medicale îşi depun demisiile pe mesele managerilor. Numai în Mioveni peste 100 de salvatori ar fi decis să renunţe, iar în Arad opt medici şi-au depus dosarele de pensionare. În această situaţie, autorităţile pregătesc o nouă ordonanţă militară care ar putea interzice cadrelor medicale să demisioneze în perioada stării de urgenţă. Anunţul vine de la secretarul de stat Horaţiu Moldovan, în exclusivitate pentru Antena 1. Astăzi, numărăm aproape două mii de bolnavi de COVID-19, cu 192 mai mulţi faţă de ieri. 47 de oameni de murit, în timp ce 209 au fost declaraţi vindecaţi. 

De teamă, de oboseală, fără echipamente de protecţie, cei de care depinde viaţa noastră, a tuturor, abandonează frontul de luptă. O sută de demisii ale cadrelor medicale sunt numai în Mioveni. 

Ion Georgescu, primar Mioveni: Arătați-mi și mie că cineva a venit, o singură dată, și a adus cineva o mască, un combinezon, un echipament. Managerul este sub presiunea salariaților. S-au scris în jur de 100 de demisii care nu s-au înregistrat. L-am rugat pe manager să le înregistreze. Au plecat doar trei. 

La Spitalul Fundeni, mai mulţi doctori ar fi intrat în concediu medical. În Rădăuţi, singurul medic infecţionist a intrat în concediu paternal. Iar aseară, autorităţile din Arad au anunţat că şase medici şi-au depus dosarele, iar alte două cazuri sunt în aşteptare. 

Gheorghe Domșa, președinte CAS Arad: Există o reacție diferită a fiecărui individ, la frică, la teamă, la necunoscut. Sunt agitați, sunt speriați. Fiecare individ reacționează total diferit. Unii se panichează mai repede și încearcă să își exprime temerile, alții sunt frustrați și încearcă și ei să își exprime temerile. Au nevoie de încurajare, de cineva cu care să discute.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Este un moment greu pentru toată lumea, este un moment greu inclusiv pentru cei care sunt în prima linie. Ei trebuie să se gândească că sunt foarte mulți ca dânșii în țară. Eu le mulțumesc pentru ce au făcut până acum, dar trebuie să înțeleagă că acest moment nu-l putem trece cu teamă.

În această criză, fără precedent, autorităţile iau măsuri nemaivăzute de la o zi la alta. În războiul cu un inamic invizibil medicii s-ar putea să nu mai fie lăsaţi să "dezerteze". 

Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății: Se pune problema unei ordonanțe militare care să împiedice demisia. Se discută acest subiect. În perspectiva imediată am făcut o modificare administrativă. Cei care își dau demisia trebuie să aibă un preaviz de 90 de zile.

În plus, şeful DSU pune şi mai multă presiune pe medici. Raed Arafat a anunţat aseară că cei care vor refuza internarea pacienţilor se vor alege cu dosar penal.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Refuzul de internare a unui pacient care are nevoie de îngrijiri medicale spitaliceşti cade sub incidenţa penală. Atragem atenţia managerilor şi şefilor de secţie precum şi a medicilor care efectuează gărzi în spitale că pacienţii nu pot fi refuzaţi la tratament pe motivul că nu există confirmarea sau infirmarea faptului că sunt pozitivi sau negativi covid. 

Părerile medicilor despre noile reguli sunt împărţite. 

Gabriel Tatu, medic cardiolog: Domnul Arafat preferă să-şi ameninţe colegii cu dosare penale în loc să le spună ce a mai făcut pentru ei, câte materiale de protecţie au venit, câte vor mai veni etc.

Beatrice Mahler, manager Institutul "Marius Nasta": Această hotărâre vine, în primul rând, în sprijinul pacientului şi este un lucru bun. Suntem într-o situaţie specială. Măsurile sunt mult mai ferme şi trebuiesc respectate întocmai.

Andrei Vâță, medic primar infecționist: Cred că au fost cazuri, în special la spitalele mari. Îi refuzau şi erau ţinuţi în UPU ore în şir, se puteau degrada, puteau muri, Doamne Fereşte, face alte complicaţii.

În ordonanţa militară patru sunt şi alte reguli noi pentru medici. Doctorii pot fi mutaţi oriunde e nevoie de ei în ţară. 

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: Pe durata stării de urgenţă personalul menţionat anterior nu poate refuza detaşarea. Dacă detaşarea sau delegarea se face în alte localităţi decât cele de domiciliu unde este detaşată sau delegată persoana au obligaţia de a-i asigura cazarea şi hrana.

Andreea Milea, reporter Observator: O altă măsură ar putea fi pusă în practică odată cu scenariul 4. Astfel, medicii infectați cu covid, însă fără simptome, ar putea să trateze în continuare bolnavii infectați în spitalele din România.

Sub protecţia anonimatului, un cadru medical din prima linie, de la Spitalul carantinat Dimitrie Gerota, a vorbit despre această măsură. Femeia este acum unul din pacienţii cu COVID. 

Cadru medical, Spitalul Gerota: Mie mi se pare o măsură corectă. Chiar dacă nu este uşor. Chiar trebuie să facem tot ce se poate. Sunt mulţi care sunt acum pe baricade, care au obosit şi consider că, atâta timp cât primim materialele necesare în vederea protejării noastre, echipamentul necesar, atunci, cel puţin din punctul meu de vedere, consider că trebuie să-mi ajut colegii. 

Este o opinie împărăşită de cei mai mulţi medici din România. Doar că eroii în alb chiar au nevoie de costumul alb. Ultimele cifre arată că numpărul infectaţilor din România a ajuns la 1.952. 15 la sută dintre ei, sunt cadre medicale. 91 de medici, 90 de asistente, 26 de infirmiere, opt îngrijitoare şi 70 de angajaţi din personal auxiliar. 

33 de români infectaţi cu coronavirus sunt în stare gravă. Unul dintre ei e un medic, şefa sectiei ATI de la Spitalul Gerota. 

Ți-a plăcut acest articol?

ministru manager medic coronavirus covid demisie stare urgenta
Întrebarea zilei
Veţi participa la Slujba de Înviere?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Facebook WhatsApp LinkedIn Twitter Email
Stiri Sportive Citește și
Ce se mănâncă, de fapt, în prima zi de Paște. Aduce noroc și prosperitate
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Cuvintele din limba română pe care foarte multă lume le folosește greșit. Ce...
Fanatik.ro
Publicat 04.05.2024
Un nou test de sânge poate detecta osteoartrita cu până la opt ani înainte ca...
spotmedia.ro
Publicat 03.05.2024
HOROSCOP FINANCIAR Mai 2024: Zodiile care vor face avere și zodiile care riscă...
Gandul
Publicat 02.05.2024
Locul fascinant de la malul Dunării care atrage ca un magnet turiștii:...
Adevărul
Publicat 04.05.2024
Ce a putut să găsească un tâmplar atunci când a dărâmat un perete în...
A1
Publicat 01.05.2024
Horoscopul zilei de 5 mai 2024. Taurii trebuie să aibă grijă la prietenii....
CaTine
Publicat 04.05.2024
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după...
spynews.ro
Publicat 03.05.2024
„Eram pedepsită constant”. Teodora Stoica spune cum a fost adolescența ei,...
GSP
Publicat 30.04.2024
Eroul român care a lansat celebra deviză „Pe aici nu se trece!”. Povestea...
Click.ro
Publicat 01.05.2024
Care a fost prima mâncare consumată în spațiu. Puțini s-ar fi așteptat la...
Useit
Publicat 04.05.2024
1 mai pe litoral 2024! Marile festivaluri și concerte ce deschid noul sezon estival
Money.ro
Publicat 23.04.2024
Tradiții și obiceiuri în Joia Mare. Ce este interzis să faci astăzi când...
Redacţia.ro
Publicat 02.05.2024
Politicianul care a schimbat cinci partide în zece ani. Plutonul candidaților...
libertatea.ro
Publicat 03.05.2024
Doja Cat a purtat o ținută îndrăzneață la o cină în New York....
ZU
Publicat 03.05.2024
Ouă umplute cu cremă de sfeclă roșie, cu hrean și nuci sau fistic
Hello taste
Publicat 03.05.2024
Deshidratarea la copiii mici: cum se manifestă și ce poți face
Deparinti
Publicat 03.05.2024
Noul drog care face ravagii în România. Specialiști: „Provoacă...
ziare.com
Publicat 04.05.2024
Luis Fonsi nu-și mai dorește să vorbească despre fosta căsnicie cu Adamari...
Happy
Publicat 03.05.2024
Proprietățile medicinale ale ceaiului de merișoare. Efectele acestei băuturi...
Medicool
Publicat 04.05.2024
Florinel Coman l-a contactat pe Gigi Becali cu o cerere inadmisibilă! "Eşti...
orangesport.ro
Publicat 28.04.2024