Mezelurile tradiţionale, scumpite cu peste 30% de Crăciun din cauza pestei porcine
De Crăciun, românii vor mânca tobă, lebăr sau cârnaţi numai de poftă, pentru că producătorii scumpesc din nou mezelurile tradiţionale. Faţă de sărbătorile trecute, vom plăti cu peste 30% mai mult pentru un kilogram de carne. De vină este pesta porcină care a făcut ravagii, spun producătorii.
De Redactia Observator la 01.11.2019, 21:16De Crăciun, românii vor mânca tobă, lebăr sau cârnaţi numai de poftă, pentru că producătorii scumpesc din nou mezelurile tradiţionale. Faţă de sărbătorile trecute, vom plăti cu peste 30% mai mult pentru un kilogram de carne. De vină este pesta porcină care a făcut ravagii, spun producătorii. Deja, şoriciul a ajuns să coste 150 de lei pe kilogram.
Crăciunul fără tobă, lebăr, caltaboşi, ori tradiţionalii cârnaţi din carne de porc este de neînchipuit, aşa că producătorii pregătesc marfa încă de pe acum.
Doar că anul acesta, din cauza pestei - care a afectat 25 de judeţe - mezelurile sunt adevărate delicatese. Preţurile au crescut deja, iar producătorii spun că până la sărbători vor aplica noi majorări.
Cristina Smădu, producător: Preţul la materia primă a crescut deja cu 30 la sută. Produsele finite au crescut tot cu 30 la sută, iar până de Crăciun ne aşteptăm să crească mai mult. Încă un 10-15% tot va fi o creştere
Acum, un kilogram de tobă costă 40 de lei, lebărul 35, iar kilogramul de şorici a ajuns aproape la fel de scump ca un gram de aur
Cristina Smădu, producător: Este un produs din ce in ce mai cautat si mai rar. Şoriciul pârlit este o delicatesă
O delicatesă produsă tot mai rar în România, la fel ca toate celelalte preparate tradiţionale din porc. Pentru că pesta a închis multe ferme autohtone, însă apetitul românilor pentru această carne a rămas la fel, am ajuns să importăm două treimi din cât consumăm.
Producător: Sperăm să scăpăm de pesta asta şi să ne folosim porcii noştri. Pentru că ar fi păcat, pentru că ştim cum îi creştem. Comparativ cu carnea din import, carnea noastră are un gust mai bun
Ioan Ladoşi, preşedinte APCPR: A fost la 60%, am coborât la 40% din asigurarea pieţei interne. Restul se importă
Numai anul trecut, România a importat carne de porc în valoare de 520 de milioane de euro, cu 10% mai mult faţă de anul precedent. Cea mai mare parte vine din Spania, Germania si Ungaria, potrivit datelor Eurostat.