Legea din microbuzele care fac naveta între oraşe. Călătorii stau la mila transportatorilor
În România, există lucruri care pare că nu se schimbă niciodată. Unul dintre ele este cu siguranţă transportul în comun. În microbuzele care fac naveta între oraşe se circulă la fel - indiferent câte controale s-ar face, câte amenzi s-ar da şi câte reportaje am filma noi.
De Redactia Observator la 05.06.2018, 23:56În România, există lucruri care pare că nu se schimbă niciodată. Unul dintre ele este cu siguranţă transportul în comun. În microbuzele care fac naveta între oraşe se circulă la fel - indiferent câte controale s-ar face, câte amenzi s-ar da şi câte reportaje am filma noi. Azi am pornit în control cu reprezentanţii Inspectoratului de Stat Pentru Siguranţa Traficului Rutier.
Drumul spre Măgurele cu un microbuz care face curse regulate a fost o aventură. 2 lei şi 50 de bani am plătit pentru un bilet, n-am primit bon fiscal şi nici loc pe scaun. Condiţii similare am filmat şi în urmă cu mai puţin de două luni. Când am ales o rută spre Cozieni, în Ilfov.
În microbuze se călătorea la fel de prost şi vara trecută, când oamenii se sufocau pe caniculă.
Pentru că nimic nu pare să se schimbe, am sesizat Inspectoratul de Stat Pentru Siguranţa Traficului Rutier. Şi am pornit în control. Nici acum nu merge aerul condiţionat în multe microbuze. Şoferii circulă cu geamurile deschise sau lipite cu scotch.
În schimb, acest microbuz e supraîncărcat cu pasageri. La o frână bruscă, oricare dintre ei s-ar putea răni.
Inspectorii au descoperit şi maşini care circulă cu parbrizul crăpat, sau, atenţie, cu uşile prinse cu lacăt. Ei au retras plăcuţe de înmatriculare şi au împărţit amenzi de zeci de mii de lei pentru expirarea rovinetelor şi a licenţelor de transport. Tot ei ne-au explicat că, an de an, sancţiuni s-au dat.
127 de milioane de lei în total, acum patru ani, 84 de milioane de lei anul trecut, iar pentru primele cinci luni din acest an, au fost date amenzi în valoare de 42 de milioane de lei. Însă, spun ei, obiceiurile nu se schimbă din cauza legislaţiei.
Dacă licenţele de transport ar fi acordate pe o perioadă mai scurtă de timp, atunci şi transportatorii ar fi obligaţi să se prezinte cu un parc auto mai bun la licitaţie. Ultima licitaţie a avut loc în 2008. Următoarea? Abia în 2019! Ceea ce înseamnă că încă un an de acum încolo, călătorii vor sta la mila transportatorilor.
Inspectorii pot da amenzi doar pentru defecţiunile tehnice. Pentru condiţiile de transport, cel puţin în cazul microbuzelor din Bucureşti şi zonele limitrofe, răspunde o instituţie care de pe 10 mai, anul acesta, a fost defiinţată.