Ministerul Agriculturii, subvenţii de trei ori mai mari pentru fermierii care cultivă usturoi
Plan de salvare pentru usturoiul românesc. Ministerul Agriculturii va tripla ajutorul oferit fermierilor. Doar că nici aşa nu există prea mulţi cultivatori care să se înscrie în programul lansat în premieră anul acesta. Sunt doar 159 de fermieri, de 10 ori mai puţini decât se aşteptau oficialii.
De Redactia Observator la 16.04.2019, 21:57Plan de salvare pentru usturoiul românesc. Ministerul Agriculturii va tripla ajutorul oferit fermierilor. Doar că nici aşa nu există prea mulţi cultivatori care să se înscrie în programul lansat în premieră anul acesta. Sunt doar 159 de fermieri, de 10 ori mai puţini decât se aşteptau oficialii. Cultivatorii de usturoi se plâng de condiţiile impuse, care nu vor reuşi să stopeze importurile.
Valentin Jucu cultivă usturoi pe 5 hectare în comuna Râmnicelu, judeţul Buzău. Fermierul s-a înscris în programul demarat de Ministerul Agriculturii, dar se plânge că programul statului are condiţii greu de îndeplinit.
Valentin Jucu, producător usturoi: Eu sămânţa pe care o produc trebuie să o multiplic, iar conform programului ar trebui să vând minimum 3 tone de usturoi pe hectar. Dacă ar fi să vând această cantitate de sămânţă sau de ustutori, aş rămâne fără sămânţă de multiplicare
3.000 de euro, subvenţia acordată producătorilor de usturoi
Fermierii spun că subvenţia de 1.000 de euro promisă iniţial pentru cultivarea usturoiului acoperea doar o mică parte din cheltuieli. Mai ales că seminţele sunt tot mai scumpe şi tot mai greu de găsit. Astfel, Ministerul Agriculturii a hotărât să majoreze subvenţia la 3.000 de euro.
Emilian Burlacu, producător usturoi: Este un ajutor şi toată lumea îl vede wow, dar pus pe hârtie nu prea e. De aceea din punctul meu de vedere stând de vorbă şi cu ceilalti cultivatori, această subvenţie, acest sprijin ar trebui să vină şi pentru sămânţa pe care noi o producem
Nu doar costurile mari de înfiinţare a culturii i-au descurajat pe fermieri să cultive usturoi în ultimii ani, ci şi importurile masive de usturoi ieftin.
Anul trecut, România a importat aproape 7.000 de tone la un preţ mediu de 6 lei pe kilogram, adică de două ori mai ieftin decât preţul la care se vinde usturoiul românesc în pieţe.
Usturoiul de afară, mai ieftin, dar mai slab calitativ
Principalele ţări din care România aduce usturoi sunt Olanda, Italia şi Spania.
Costel Vînătoru, cercetător SCDL Buzău: Cultivatorul de usturori se confruntă cu mai multe probleme. Usturoiul de afară este mult mai ieftin, dar nu de calitatea usturoiul românesc. Pe de altă parte, avem lipsa soiurilor româneşti
În judeţul Buzău, spre exemplu, deocamdată s-au înscris doar 18 fermieri în program. Zona are însă un imens potenţial, spun specialiştii.
Cosmin Florea, directorul DADR Buzău: Cred că Buzăul va deveni în mod clar un pol de interes, un pol de atracţie al usturoiului specific
Pentru a încasa subvenţia de 3.000 de euro, fermierii trebuie să deţină o suprafaţă de minimum 3.000 de metri pătraţi şi să vândă până în noiembrie cel puţin 3 kilograme de usturoi pentru fiecare 10 metri pătraţi cultivaţi.