Modelul german de muncă, ce prevede mai puţine ore de lucru şi mai puţini bani pentru angajaţi, ar putea fi implementat şi în România
Mulţi români ar putea lucra după modelul german de criză. Asta înseamnă mai puţine ore de muncă pe săptămână, dar şi mai puţini bani. Legea se aplică doar în perioada stării de alertă, dar vine la pachet cu multe riscuri, spun specialiştii.
De Andra Mitu la 05.04.2021, 21:35- Modelul german de muncă poate fi implementat doar în anumite condiţii.
Modelul "kurzarbeit", care a salvat economia Germaniei inclusiv în timpul celor două războaie mondiale, poate fi aplicat de acum şi la noi, în sectoarele afectate de criza provocată de pandemia de coronavirus. Concret, firmele pot reduce programul de lucru al angajaţilor cu cel mult 80 la sută.
Florin Jianu, președintele CNIPMMR: Este o soluție pentru a nu concedia și a menține oamenii. Şi alte ţări au preluat această lege care ajută întreprinderile în această perioadă dificilă.
Jumătate de milion de oameni din industria ospitalităţii, din cultură sau sport vor putea beneficia de un program de muncă redus şi flexibil. Vor primi salariul raportat la orele muncite şi o indemnizaţie de la stat. Banii vin însă din fondurile europene.
De exemplu, un angajat are un salariu brut de 5.000 lei. Dacă angajatorul decide să reducă programul de lucru la jumătate, va primi 2.500 lei brut, adică aproape 1.500 lei net pe lună. Plus, o indemnizaţie de la stat de 75 la sută din diferenţa între salariul de bază brut şi banii câştigaţi după reducerea orelor de muncă. În cazul de faţă, de 1.147 de lei net. Asta înseamnă că la final de lună angajatul va primi 2.644 de lei în mână cu un program de patru ore. Cu 281 de lei mai puţin faţă de cât ar fi primit dacă ar fi lucrat cu normă întreagă.
Sistemul de lucru din Germania se poate implementa doar în anumite condiţii
Dan Schwartz, consultant fiscal: Schema trebuia făcută la începutul pandemiei. Până acum, companiile care sunt în HoReCa și ospitalitate au înregistrat pierderi masive, multe dintre ele au dispărut. Dacă umblaţi prin oraș, o să vedeți multe restaurante mici închise.
Ca să poată aplica legea, un angajator trebuie să îndeplinească două condiții: să aplice măsura pentru cel puțin 10% din numărul total de salariați, iar compania să își fi diminuat cifra de afaceri cu cel puțin 10% față de luna similară a anului trecut. Economiştii spun că legea poate avea şi efecte negative.
Dan Schwartz, consultant fiscal: O astfel de lege, care nu este dublată de un sistem de verificare și control, devine ineficientă și sprijină exact incorectitudinea în loc să sprijine corectitudinea.
Kurzarbeit se aplică doar pe perioada stării de urgenţă, alertă sau asediu şi încă cel mult trei luni de la încetarea acesteia.