Antena Meniu Search
x

Șomajul tehnic și indemnizația pentru timpul redus de muncă, prelungite până în iunie 2021

Guvernul a aprobat două acte normative prin case se prelungește perioada de acordarea a ajutoarelor pentru angajații afectați de pandemia de coronavirus. Indemnizația pentru timpul redus de muncă (așa numitul Kurzarbeit), a celei pentru reducerea activității profesioniștilor precum și indemnizația de șomaj tehnic se vor da până pe 30 iunie 2021.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 04.12.2020, 17:22

Ministrul Muncii din Guvernul Orban
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta

Ministerului Muncii a transmis se va prelungi acordarea şomajului tehnic (OUG 30/2020) pentru domeniile restricţionate din cauza pandemiei Covid-19, până la 30 iunie 2021.

De asemenea, măsura privind timpul redus de muncă pentru salariaţi/profesionişti (OUG 132/2020) se prelungeşte până la aceeaşi dată.

Totodată, în scopul flexibilizării condiţiilor de accesare a indemnizaţiei pentru timp redus de muncă, au fost adoptate o serie de completări, după cum urmează:

- cele 5 zile în care reducerea timpului de muncă este obligatorie nu mai trebuie să fie consecutive;

- angajatorul va putea reduce timpul de muncă al salariaţilor cu cel mult 80% din durata prevăzută în contractul individual de muncă;

- interdicţia de angajare sau subcontractare pentru activităţi similare supuse reducerii timpului de muncă se va aplica strict la nivelul locurilor de muncă afectate de această măsură şi nu la nivelul angajatorului în ansamblul său, ca în prezent. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri economice » Șomajul tehnic și indemnizația pentru timpul redus de muncă, prelungite până în iunie 2021