Locuințele din România, construite cu muncitori indieni şi vietnamezi
Muncitorii noştri construiesc Occidentul, iar noi ne bazăm pe indieni şi vienamezi pentru a ridica blocuri şi autostrăzi. Avem 300 de mii de angajaţi în construcţii, dar mai e nevoie de tot atâţia. Constructorii spun că nu mai pot prelua lucrări pentru că nu au cu cine să le termine.
De Redactia Observator la 27.03.2019, 21:31Muncitorii noştri construiesc Occidentul, iar noi ne bazăm pe indieni şi vienamezi pentru a ridica blocuri şi autostrăzi. Avem 300 de mii de angajaţi în construcţii, dar mai e nevoie de tot atâţia. Constructorii spun că nu mai pot prelua lucrări pentru că nu au cu cine să le termine. În centrul Capitalei, câteva sute de indieni construiesc locuinţe pentru români.
La un simplu tur pe şantierul unui complex rezidenţial din Bucureşti, ai putea crede că eşti în India. Peste tot se vorbeşte în hindi.
India, Vietnam şi Bangladsh au devenit in ultimii ani principaii furnizori de muncitori pentru ţara noastră. Aici, asiaticii castiga dublu decât acasă. Pentru că vorbeşte engleza şi are o calificare, Nizam Ahmad are un salariu mai mare decât ceilalţi.
Salariile sunt bune, comparativ cu India. Primim aici peste o mie de dolari, iar în India primim mai puţin de atât. Asta este o problemă - Nizam Ahmad, muncitor din India
Sunt companii care s-au specializat doar în recrutarea asiaticilor
Le facem o prezentare a României, le vorbim despre cultura noastră, despre religia noastră. Şi apoi le prezentăm angajatorul, beneficiile, programul de lucru. Anul trecut am recrutat şi plasat 1.000 de persoane din Asia - Corina Constantin, specialist în resurse umane
Datele oficiale arată că în 2018 lucrau în România aproape 16 mii de muncitori din afara Uniunii Europene. Ne lipsesc în continuare 300 de mii de angajaţi în acest domeniu.
Constructorii se plâng că, din acest motiv, nu pot prelua lucrări sau nu pot respecta termenele.
Am avut cheltuieli suplimentare foarte, foarte mari. Pentru că a trebuit să găsim soluţii alternative pentru a ne încadra în termene. Sunt situaţii în care ne-am fi dorit să terminăm mai repede şi nu am reuşit - Cristian Erbasu, patronul unei firme de construcții
Numărul salariaţilor din construcţii este acum la nivelul anului 2001, în jur de 300 de mii.