Murele românești, o afacere de sezon
În plin sezon al fructelor de pădure, murele sunt regine! Dulci, parfumate şi zemoase, sunt tot mai des pe buzele românilor, care au redescoperit în ele gustul copilăriei. Pentru agricultorii care le-au ales, murele au gustul profitului. Comenzile curg din toată lumea.
De Redactia Observator la 08.07.2019, 22:25În plin sezon al fructelor de pădure, murele sunt regine! Dulci, parfumate şi zemoase, sunt tot mai des pe buzele românilor, care au redescoperit în ele gustul copilăriei. Pentru agricultorii care le-au ales, murele au gustul profitului. Comenzile curg din toată lumea, iar ce rămâne nevândut se transformă uşor în dulceaţă sau chiar vin.
În urmă cu doi ani, Emil a lăsat în urmă cariera de controlor de trafic aerian şi a început să planteze mure, departe de agitaţia oraşului, la Izvorani. Afacerea s-a extins şi acum se laudă cu o cultură de 10.000 de metri pătraţi.
Zilnic, de pe arbuştii încărcaţi de roade, adună fruct cu fruct zeci de kilograme. Angajaţi nu a găsit, aşa că se bazează pe ajutorul familiei.
Dincolo de munca migăloasă, este o afacere dulce din multe puncte de vedere. Între 8 şi 13 tone de mure va obţine de pe fiecare hectar, după al cincilea an de la plantare. O caserolă de 500 de grame cu fructe proaspete se vinde acum cu 10 lei, iar comenzile curg din toată lumea.
Din murele care îi rămân, produce dulceaţă sau chiar vin. Considerat un adevărat elixir al tinereţii, pentru că e bogat în antioxidanţi, vinul de mure are şi un efect antidepresiv.
Faptul că 2019 este anul murelor se vede şi în pieţe. După luni întregi cu zile călduroase, urmate de ploi abundente, fructele mari, zemoase şi dulci au umplut tarabele.
Un kilogram de mure de grădină se vinde aici cu 10 lei, în timp ce soiul sălbatic ajunge la 18 lei. Clienţii stau la coadă să-şi facă provizii.
Mai scumpe sunt coacăzele negre sau albe, afinele, agrişele şi zmeura, care pornesc de la 20 de lei kilogramul. Nu e deci de mirare că murele se vând cel mai repede.
Ca pâinea caldă s-au vândut murele româneşti şi peste graniţe. 270 de tone de mure a exportat ţara noastră doar anul trecut, însă tot afinele rămân pe primul loc în top, cu peste 1.200 de tone trimise în străinătate.