Muzeul Judeţean din Mureş adăposteşte o piesă de patrimoniu extrem de rară
Este vorba despre o cupă bisericească folosită în Evul Mediu, care a fost achiziţionată de la o casă de lictitaţii din străinătate. Acum specialiştii analizează de zor piesa de patrimoniu, să vadă de unde provine, mai exact. Doar câteva mai există pe Bătrânul Continent.
De Redactia Observator la 15.01.2019, 17:00Este vorba despre o cupă bisericească folosită în Evul Mediu, care a fost achiziţionată de la o casă de lictitaţii din străinătate. Acum specialiştii analizează de zor piesa de patrimoniu, să vadă de unde provine, mai exact. Doar câteva mai există pe Bătrânul Continent.
Într-o astfel de cupă se păstra, în Evul Mediu, turta împărţită mai apoi enoriaşilor care luau parte la slujba religioasă. Ciboriumul are 600 de ani şi e specific Bisericii Catolice. Experţii spun că, cel mai probabil, piesa de patrimoniu a fost produsă într-un atelier transilvănean, însă a fost scoasă din ţară în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Zoltan Soos , director Muzeul Judetean Mures: Sunt piese rare, având în vedere că după reforma religioasă, după secolul XVI, atât biserica luterană, cât şi cea reformată au renunţat la ciborium şi multe piese medievale au fost retopite, refolosite efectiv. Materia primă ori cuprul, ori argintul s-au refolosit, deci au rămas puţine piese.
Una dintre ele însă a ajuns la Muzeul Judeţean Mureş. A fost cumpărată în urmă cu câţiva ani din Germania, cu 22 de mii de euro. Astfel de piese mai există la Sibiu şi la Cluj-Napoca.
Acum specialiştii vor să facă studii pentru a stabili dacă piesa provine cu adevărat din Transilvania, aşa cum presupun, sau a fost făurită într-un atelier german.