"Nevăzătorii" conduc maşini de lux, iar angajaţii la stat câştigă mai mult decât preşedintele. Fraudă uriaşă cu certificatele de handicap într-un judeţ din România
Aproape zece la sută dintre locuitorii din Mehedinţi au certificat de persoană cu dizabilităţi. Iar asta înseamnă şi scutiri de impozite pe locuinţe şi maşini. O anchetă arată că în sute de cazuri bolile sunt fictive. Aşa se face că există nevăzători cu permis de conducere şi maşini de lux.
De Cristina Oprea la 22.07.2021, 21:17- Frauda a fost descoperită în luna mai şi de atunci un sfert dintre bolnavii închipuiţi şi-au pierdut beneficiile.
- Cei mai mulţi dintre ei sunt angajaţi la stat.
Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin are o mie de angajaţi. Dintre ei, 325 sunt încadraţi în grad de handicap. O anomalie statistică, la prima vedere. O fraudă grosolană, de fapt. Căci dovada unei vulnerabilităţi, în mâinile cui trebuie, se transformă într-un avantaj financiar.
Constantin Păsărin, director medical Spitalul Judeţean: Peste 50 la sută din medicii ai acestui spital au salarii mai mare decât salariul preşedintelui României.
Directorul vorbeşte inclusiv de salarii şi de 50 de mii de lei şi acuză direct că nu-s luate pe merit.
Constantin Păsărin, director medical Spitalul Judeţean: Salarii care sunt şi consecinţa cumulării sporurilor cu handicap.
- Tânăr nevoit să-i arate proteza de picior unei bătrâne, după ce a fost acuzat că „nu pare destul de...
- Turiştii cu dizabilităţi fizice au două plaje noi, amenajate special pentru nevoile lor, în Năvodari și Mangalia
- Amenzi de 10.000 de lei pentru persoanele care ocupă abuziv locurile de parcare pentru persoane cu dizabilităţi
Majoritatea au certificat de handicap de gradul doi obţinut în baza unor afecţiuni ale glandei tiroide şi psoriazis. Au o indemnizaţie de 375 de lei, plus un spor de 15 la sută la salariu şi reduceri la plata impozitului pe venituri şi pe proprietăţi precum case sau maşini.
Constantin Păsărin, director medical Spitalul Judeţean: Vă pot da şi răspunsul unuia dintre ei: întrebaţi medicul care a emis certificatul de handicap.
10% dintre locuitorii judeţului au un certificat de handicap
Situaţia nu e singulară. 10 la sută din locuitorii judeţului Mehedinţi au certificat de persoană cu dizabilităţi. Procentul e uriaş, în condiţiile în care la nivel naţional sunt 850 de mii de persoane cu dizabilităţi, adică un procent de 3,85 la sută din populaţia României. Aşa că a fost deschisă o anchetă în urmă cu două luni. Şi supriză....
Adrian Bidilici, director DGASPC: Aproximativ 25 la sută dintre persoanele cărora le-am cerut reevaluarea nu au mai fost încadrate în gradul respectiv de handicap.
Printre miile de dosare analizate, sunt şi cele ale angajaţilor din Spitalul Judeţean din Drobeta-Turnu Severin, Primăria oraşului şi Consiliul Judeţean. O mie de oameni.
Adrian Bidilici, director DGASPC: Nu indemnizaţia este miza celor care îşi procură astfel de acte medicale. Ştiu că sunt medici care prin această scutire de la impozitul de salariu au făcut inclusiv rate de leasing la autoturisme de lux.
În paralel cu DGASPC, şi primăria a început verificări. Maşini de sute de mii de euro înmatriculate în Drobeta-Turnu Severin sunt scutite de la plata impozitului, pentru că proprietarul deţinea certificat de persoană cu dizabilităţi.
Marius Screciu, primar Drobeta-Turnu Severin: Eu sunt convins că acolo e o înţelegere între cei care le cumpără şi persoanele cu handicap.
Aproape 3 milioane şi jumătate de lei s-ar aduna la bugetul public dacă toţi cei scutiţi de impozit l-ar plăti. Câţi dintre cei 10 mii de oameni care nu plătesc impozit în baza certificatului de handicap sunt cu adevărat bolnavi încă nu ştie nimeni. Şi absurdul continuă. DGASPC a găsit mai multe persoane care figurau ca nevăzătoare, dar au cerut reînnoirea permisului de conducere.
De cealaltă parte, lăcomia unor oameni sănătoşi tun e dureroasă pentru cei care au cu adevărat probleme. Este şi cazul unui angajat la ambulanţă care suferă de o dizabilitate din 1999. A fost nevoie de ani întregi ca statul să îi recunoască drepturile.
''Am fost chemat, am fost reevaluat. S-a reconfirmat, nici nu s-a pus problema. La mine se vede de la distanţă, că sunt cu probleme.''
După ce toţi vor fi reevaluaţi, DGASPC nu exclude să facă sesizări la Parchet în cazul celor care au fraudat sistemul.