Consiliul Concurenţei a anchetat două luni scumpirea alimentelor de bază şi a explicat de ce sunt atât de mari preţurile la ouă şi la unt
Mâncăm din ce în ce mai scump, iar explicaţiile oficiale întârzie.
De Redactia Observator la 30.01.2018, 20:39- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Mâncăm din ce în ce mai scump, iar explicaţiile oficiale întârzie. După două luni de anchetă, Consiliul Concurenţei anunţă că are doar jumătate din răspunsul aşteptat de români. Şeful instituţiei a găsit vinovaţi în afara ţării. Vorbeşte despre producţia de ouă şi lapte care a scăzut peste tot în Europa. Niciun cuvânt despre verificările în hipermarketuri cerute de ministrul Agriculturii, care acuză scumpiri nejustificate.
Într-un singur an, untul s-a scumpit cât alte produse în cinci. Cu peste 22%, arată Institutul Naţional de Statistică. După mai mult de două luni de verificări, Consiliul Concurenţei spune că a găsit vinovaţii.
Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei: "La unt e o problemă legată de sistemul de finanţare european, faptul că nu se mai garantează cotele la lapte şi atunci fiind subvenţii mai puţine, producţia de lapte a scăzut."
Confederaţiile din industria alimentară susţin, însă, o cu totul altă variantă. Spun că aşa-numita criză a untului a fost creată artificial, ca să crească importurile.
- Jumătate de milion de lei îngropaţi în curtea casei unui traficant de ţigări din Constanţa
- Controversatul afacerist gorjean Coco Păun a fost prins de 48 de ori fără permis la volan, dar niciun dosar nu a...
- Mirabelei Dauer i-a fost extirpat un rinichi. O cură de slăbire ar putea fi cauza efecţiunii artistei
De altfel, o mare parte din untul de pe piaţă provine de la străini. A ajuns să coste chiar mai puţin decât cel produs în ţară. La raft, un pachet de unt din Germania este cu aproape un leu mai ieftin decât cel autohton.
Ouăle s-au scumpit cu peste 50% în nici trei luni. Un cofraj de zece ouă a ajuns să costă, acum, cu aproape 1,5 lei mai mult faţă de luna trecută. Bogdan Chiriţoiu, preşedinte Consiliul Concurenţei: "Au fost ferme multe din centrul Europei au fost închise din cauza unor probleme de sănătate. Dacă aceste capacităţi de producţie au dispărut şi cererea a rămas relativ constantă, evident că avem creştere de preţuri."
Dragoş Frumosu, reprezentant sindicate industria alimentară: "Avem producţie suficientă de ouă în România cât să contrazicem declaraţia că absenţa şi creşterea preţului provin de la îmbolnăvirile unor găini de la ferme din alte state."
La finalul anului trecut, ministrul Agriculturii a cerut anchete pentru scumpiri în hipermarketuri, pentru că preţurile nu sunt justificate. În condiţiile în care, spunea el, un ou iese pe poarta fabricii cu 36 de bani şi ajunge la raft cu un leu.
Iar în acest timp, buzunarul românului are cel mai mult de suferit.
Românii speră la ieftiniri, însă specialiştii au previziuni şi mai sumbre. Carnea este următoarea pe lista scumpirilor, anunţă reprezentanţii din industria alimentară.