Pensiile aproape se dublează cu noua lege. Opoziția spune însă că nu sunt bani
Pensii aproape duble pentru cinci milioane de români! Este legea votată în Parlament, după o şedinţă cu scandal. Pe de o parte, Guvernul promite să mărească veniturile pensionarilor până în 2020.
De Redactia Observator la 26.06.2019, 21:04Pensii aproape duble pentru cinci milioane de români! Este legea votată în Parlament, după o şedinţă cu scandal. Pe de o parte, Guvernul promite să mărească veniturile pensionarilor până în 2020. Pe de alta, Opoziţia acuză Puterea că a votat o lege proastă şi neconstituţională, pentru care nu există suficienţi bani.
În aplauzele deputaţilor, legea iniţiată de Lia Oguţa Vasilescu în urmă cu un an a trecut de Parlament. Proiectul legislativ prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie. Dacă în prezent este de 1100 de lei, până în 2021 va ajunge la 1875 de lei.
Iar pensionarii vor primi aproape dublu faţă de 2017.
LIA OLGUŢA VASILESCU, iniţiatorul legii: Un profesor universitar va ajunge cu o pensie de 8000 de lei. Atenție! Raportat la salariul pe care-l avea în 2017, nu la salariile pe care le au acum în plată. Un doctor, la fel, ajunge cu o pensie de 5000 de lei, raportat, din nou, la salariile pe care le aveau în 2017, nu la mega salariile pe care le aveau acum în plată!
Noua lege a pensiilor favorizează mamele eroine. Se vor putea rerage din activitate cu 6 ani mai devreme dacă au trei copii şi au cotizat cel puţin 15 ani. După a patra naştere, vor câştiga câte un an în plus pentru fiecare copil. În plus, în noua formulă, se schimbă întreg sistemul de calcul al pensiei. Vor conta inclusiv sporurile primite la salariu, orele suplimentare plătite sau primele şi bonusurile. Şi studiile făcute - inclusiv masteratul şi doctoratul - vor influenţa punctajul final.
LIA OLGUŢA VASILESCU, iniţiatorul legii: Reduce toate inechitatile sau mai bine zis le elimina. E vorba de inechitatile intre femei si barbati, cum se intampla acum pe actuala legislatie.
După publicarea legii în Monitorul Oficial vor începe recalculările pentru cei peste cinci milioane de pensionari, iar fostul ministru al Muncii spune că toate pensiile vor creşte.
Dar aceste majorari vor însemna o cheltuială de la buget de peste 91 de miliarde de lei în următorii trei ani. Un efort imposibil, acuză Opoziţia.
DAN VÂLCEANU deputat PNL: Ati spus ca toti pensionarii vor fi avantajati si vor avea pensii mai mari! Nu! Acesta lege ii face pe cei care au muncit in conditii grele sa primeasca o pensie si mai mica!
Pe toata durata dezbaterilor, nu au lipsit atacurile si replicile acide.
CRISTIAN SEIDLER, deputat USR: Am propus abrogarea pensiilor speciale, inclusiv ale parlamentarilor. O includ si pe Lia Olguța Vasilescu, deputat si mereu ministru, Coalitia PSD-ALDE a respins acest amendament! Nu va mai satura Dumnezeu de pensii speciale!
LIA OLGUŢA VASILESCU, iniţiatorul legii: Ce spune legea dumneavoastră? Ca se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce e chiar mai avantajos, dragii mei. Ipocrizia ucide!
Noua lege prevede tot patru categorii de pensii, dar unele au suferit modificări. La pensia de urmaş, de exemplu, apare ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi în plus 25% din pensia soţului decedat. Iar după noua formulă de calcul, penisa minimă a unui om cu 35 de ani vechime se va dubla.
Legea va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.