REVOLTA murelor! "De-aş muri azi..." a fost mesajul care a solidarizat zeci de mii de oameni alături de micii producători români
O familie simplă, care şi-a dedicat viaţa unei plantaţii de mure, a stârnit o emoţie puternică pe internet. Zeci de mii de oameni au răspuns în noapte unui mesaj pornit din disperarea producătorilor. "NU ni se permite sa vindem marfa în niciun mare lanţ de magazine. De-aş muri azi, nu voi vinde pe trei lei". Așa sună mesajul. Iar la acest strigăt de ajutor, au apărut reacţii de la români din întreaga lume, care s-au oferit să cumpere fructele. Ca într-o revoluţie a solidarităţii.
De Redactia Observator la 29.07.2017, 22:11O familie simplă, care şi-a dedicat viaţa unei plantaţii de mure, a stârnit o emoţie puternică pe internet. Zeci de mii de oameni au răspuns în noapte unui mesaj pornit din disperarea producătorilor. "NU ni se permite sa vindem marfa în niciun mare lanţ de magazine. De-aş muri azi, nu voi vinde pe trei lei". Așa sună mesajul. Iar la acest strigăt de ajutor, au apărut reacţii de la români din întreaga lume, care s-au oferit să cumpere fructele. Ca într-o revoluţie a solidarităţii.
Producţia bogată părea ca un blestem. Nimeni nu voia să cumpere fructele. Niciun mare magazin. Primise un preţ de trei lei pe kilogram pentru procesare. A fost momentul în care a clacat. Când şi-a dat seama că ar muri pentru murele ei.
"De-aş muri azi, cu toata plantaţia peste mine şi NU voi vinde nici măcar un kilogram la acel preţ. Am bătut disperată la toate uşile şi am dat atât de tare cu capul în ele, încât am fruntea plină de cucuie şi inima ruptă în mii de bucăţele.", a scris femeia pe facebook.
Mesajul Irinei Toma s-a rostologit pe internet. Şi a stârnit o emoţie uriaşă. Peste 40.000 de oameni au distribuit postarea în câteva ore. Şi, din toată lumea, au început să curgă răspunsurile. Şi comenzile pentru murele proaspete, coapte în razele soarelui, fără otravă, fără vopsea, doar cu multe vitamine.
La poarta din Mărăcineni, Argeş, încep să vină clienţii. Cumpără cu 9 lei kilogramul. Români de peste hotare se plâng că nu pot ajunge şi ei. I-au scris doamnei Irina că, în ţările în care s-au aşezat, murele sunt ca aurul de scumpe.
"Dacă le dau sub preţul ăsta, eu mor de foame, la anul tai plantaţia, dumneavoastră nu veţi mai mânca fructe proaspete, cel puţin nu de la mine.", explică Irina Toma.
Are mii şi mii de mesaje. Şi în câteva ore a lichitat tot ceea ce avea pe stoc. Soţii Toma ţin cel mai mult la calitate.
Reacţia zecilor de mii de români le va salva producţia, anul acesta. Dar spun că nu e doar disperarea lor, ci drama tuturor micilor producători români. Care sunt în faţa unui altfel de dublu standard, când văd că marfa lor, obţinută cu atât de multă trudă, nu are loc de cea de import.