Om al străzii, din Timişoara, executat de Fisc şi obligat să plătească 44 de mii de lei
A trăit zece ani pe stradă, din mila oamenilor, iar când a reuşit să se ridice, Fiscul îl obligă să muncească doar pentru amenzile date.
De Redactia Observator la 23.02.2018, 20:49A trăit zece ani pe stradă, din mila oamenilor, iar când a reuşit să se ridice, Fiscul îl obligă să muncească doar pentru amenzile date. Este povestea unui fost miner din Lupeni, care trăieşte acum în Timişoara. Impresionaţi de povestea lui, câţiva oameni i-au oferit un adăpost, haine şi un loc de muncă. Acum, un avocat din oraş s-a oferit voluntar să-l apere în războiul cu Fiscul.
Arpad Kendi are 42 de ani. E un fost miner din Lupeni rămas pe drumuri, după restructurări masive. A dormit pe străzi şi a mâncat ce i-au dat oamenii.
Ştefan Cojocnean, campion la sporturi extreme a crezut în schimbarea lui şi i-a oferit o şansă. L-a tuns, l-a spălat şi i-a oferit un loc de muncă.
"Mi-am dat seama ca este un om deosebit de bun. Veneam uneori sa-i ofer mancare. Daca nu-i era foame, nu primea mancare, bani nu primea, nu a cersit deloc in acesti 10 ani", spune sportivul.
Când a reuşit să se ridice din mizerie şi să se întreţină din ce câştiga prin munca lui, fiscul i-a făcut "cadou" lui Arpad un teanc de amenzi. Peste o mie pe care le-ar fi primit, de la poliţia locală şi jandarmerie, în cei 10 ani în care a dormit pe străzi. Aşa a aflat că are datorii de peste 44 de mii de lei!
"Pentru încălcarea mai multor acte acte normative, ne referim la consumul de alcool pe spatiul public, apelarea la mila publică", explică Dana Seracin, purtător de cuvânt la Poliţia Locală Timişoara.
"Nu mi-o permit, n-am de unde sa o platesc", răspunde Arpad Kendi.
Amenda a provocat indignare.
"Pentru orice om suma aceasta inseamna foarte mult. Adica noi incercam sa-l reintegram, cativa, zece oameni din Timisoara, iar tu vii si il decapitezi efectiv. In loc sa-l ajuti il trimiti din nou in strada", declară Ştefan Cojocnean.
În ajutorul fostului miner, care lucrează acum la curăţenie industrială, într-o firmă, a sărit şi un avocat din Timişoara, care a depus o plângere penală împotriva celor care l-au amendat. Susţine că multe amenzi nu sunt semnate de clientul lui.
"Am solicitat aproape toate procesele de contravenţie. Cam opt din zece sunt semnate în fals. Majoritatea au fost făcute cu rea-credinţă", spune avocatul.
Fostul om fără adăpost nu vrea să se mai întoarcă în stradă. Munceşte şi pune bani deoparte să-şi poată cumpăra o garsonieră. O saltea, un scaun şi câteva haine sunt acum averea pe care a adunat-o în camera ce-i ţine loc de casă, la subsolul unei săli de sport din oraş.