Un lanț de erori a dus la moartea pacientului din Târgu Jiu, refuzat de ambulanțier să fie transportat la Bucureşti
Un lanţ de erori a culminat cu moartea unui bărbat din Târgu Jiu. Mai întâi a făcut accident pe o şosea ciuruită de gropi. Primul ajutor a venit cu întârziere, pentru că ambulanţa a greşit drumul. Însă, ajuns la spital în stare gravă, bărbatului i s-a refuzat transferul la Bucureşti.
De Redactia Observator la 16.10.2018, 21:04Un lanţ de erori a culminat cu moartea unui bărbat din Târgu Jiu. Mai întâi a făcut accident pe o şosea ciuruită de gropi. Primul ajutor a venit cu întârziere, pentru că ambulanţa a greşit drumul. Însă, ajuns la spital în stare gravă, bărbatului i s-a refuzat transferul la Bucureşti. Ambulanţierul nu se simţea bine, pentru a-l putea prelua.
Pe un drum ciuruit de gropi a început calvarul lui Cristinel Burtoacă. Era 9 septembrie când s-a răsturnat cu ATV-ul şi s-a lovit puternic la cap. Trecătorii au anunţat imediat ambulanţa. Începea şirul de erori.
Elena Gheorma, sora victimei: A stat acolo, nu ştiu, o oră şi ceva, nu ştiu exact să vă spun cât. Că dacă ambulanţa ajungea mai repede şi el scăpa.
Cumnatul victimei: A greşit traseul şi a luat-o pe Godineşti, prin partea aia, au considerat Godineşti Costeni. Întoarce-te înapoi, vino... timp pierdut!
Rudele bărbatului spun că dacă ambulanţa ar fi sosit la timp, acesta ar fi avut o şansă să fie dus la un spital din Bucureşti cu elicopterul. Însă a ajuns la camera de gardă după lăsarea nopţii, când aparatul de zbor nu se putea ridica.
Constantin Mitroi, directorul Serviciului de Ambulanță Gorj: Victima a fost preluată de la locul accidentului în jurul orei 18.30 şi a ajuns în spital, la UPU în jurul orei 20.00, 20.04.
Timp de trei ore, medicii din Târgu Jiu au negociat cu spitalul Sfântul Pantelimon transferul cu ambulanţa. Aprobarea a venit la ora 23.30. Atunci a apărut altă problemă.
Constantin Mitroi, directorul Serviciului de Ambulanță Gorj: Ambulanţierul respectiv a refuzat cursa scriind pe fişa de solicitare că refuză cursa respectivă.
Pacientul în stare foarte gravă se afla în comă indusă şi intubat în ambulanţă, dar, pentru că ambulanţierul a refuzat transferul lui la Bucureşti, a fost nevoie ca un alt echipaj să se ocupe de transportarea lui.
Echipajul a plecat spre Bucureşti la o jumătate de oră după miezul nopţii. A ajuns la cinci dimineaţa. Medicul care a refuzat cursa spune că nu se simţea apt medical de cursă în acea zi.
Daniel Cojocaru, ambulanțierul care a refuzat cursa: Nu puteam să plec în cursă, în cursa respectivă, punând viaţa în pericol pacientului şi echipajului. Era vorba de distanţă, e vorba de 600 de kilometri, nu e vorba de 10 kilometri, cinci cu cinci.
Pacientul a murit la trei săptămâni după ce a ajuns la Bucureşti. Medicul care a refuzat cursa este cercetat disciplinar, dar continuă să lucreze pentru serviciul de Ambulanţă.