Parcul Natural Grădiştea, comoara din Munţii Şureanu
Iarna a dat strălucire peisajelor de basm din Parcul Natural Grădiştea, ascuns între culmile Munţilor Şureanu. Acolo găsiţi cătune risipite pe creste şi în văi, în care locuiesc doar câteva sute de oameni.
De Redactia Observator la 24.01.2020, 16:58- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Iarna a dat strălucire peisajelor de basm din Parcul Natural Grădiştea, ascuns între culmile Munţilor Şureanu. Acolo găsiţi cătune risipite pe creste şi în văi, în care locuiesc doar câteva sute de oameni.
Peisajul de basm este completat de zecile de specii de animale protejate. Camerele montate de rangeri în păduri au surprins animalele în mediul lor natural.
Ascunsă în inima Munţilor Şureanu, Fundătura Ponorului, un ţinut pitoresc din Parcul Natural Grădiştea, ne dezvăluie o privelişte de basm.
Depresiunea carstică este înconjurată de păduri şi dealuri abrupte, şi este traversată de pâraie, care se ondulează printre stânele, căpiţele de fân şi casele vechi din lemn ale celor câtorva localnici.
Peisajul natural este îmbogăţit de zecile de specii de animalele protejate. Rangerii din Parcul Grădiştea au suprins imagini inedite cu turmele de mistreţi care încercau să se îmbăieze în bălţile îngheţate din Munţii Şureanu.
Alin Alimpesc, director-Parcul Natural Grădistea Muncelului-Cioclovina:Şi-au format locul. Este locul lor preferat, probabil, şi un traseu de terecere sper locurile de hrănire şi sper locurile de odihnă şi chiar daca este inghetat inca iţi fac apariţia.
Căprioarele au fost şi ele suprinse de camerele de monitorizare a faunei, în timp ce îşi căutau mâncare sub stratul de zăpadă. Bucuria rangerilor a fost mult mai mare când au văzut un alt animal.
Alin Alimpesc, director-Parcul Natural Grădistea Muncelului-Cioclovina: Rasul carpatin greu de vazut, chiar şi Neicoale Ceuşescu se spunea că a fost foarte nemulţumit că nu a reuşit să împuşte niciun exemplar de râs în timpul vieţii. Suntem mandri ca am reuşit să-l surprindem.
Administraţia Parcului Natural Grădiştea le recomandă vizitatorilor să nu se aventureze foarte departe de drumurile de acces şi să nu hrănească animalele.
Parcul se întinde pe aproape 40.000 de hectare în Munţii Şureanu.